Blago Sv. Januarija u Rimu

 

Genaro1

 

Stoljećima nedostupna javnosti, jedna od najvrednijih svjetskih zbirki dragulja posvećena svecu, zaštitniku Napulja , prvi je put napustila grad i  izložena  je u  Rimu . Neprocjenjivo blago svetog Januarija , kolekcija je raskošnog nakita čija  vrijednost premašuje  vrijednost dragulja engleske krune.

Kustos CIRO PAULILLO to potvrđuje: “Blago nikada prije nije napuštalo Napulj. Nije ga napuštalo jer je to vlasništvo grada .To je blago koje predstavlja stanovnike Napulja koji vole svetog Januarija i koje je  izraz ljubavi i odanosti prema  svecu.”

Najvredniji  izložak   svečeva je  ogrlica  čija je izrada počela 1679. Sastavljala se stoljećima od tisuću komada dragog kamenja među kojima je i križ od dijamanata i smaragda, dar francuskog cara Napoleona.  Sedamdesetak dragocjenih predmeta,    do Rima su prevoženi uz jake mjere osiguranja.

Kustos PAOLO JORIO dobro pamti taj trenutak: “Kada je prva pošiljka krenula ogromno mnoštvo okupilo se na ulici. Ono što me duboko dojmilo  je što  su ljudi  pljeskom pozdravljali kolonu  koja su prevozila ovo blago.”

Posebnu pozornost prijeni biskupska mitra  ukrašena s gotovo 4.000 dijamanata, rubina i smaragda. Njome  je okrunjena bista sveca koja se u procesiji nosi ulicama Napulja na njegov blagdan 19. rujna.  Napuljski biskup, mučenik i svetac iz trećeg stoljeća stradao je u Dioklecijanovim progonima kršćana.