Mađarski samovozni automobil

 

self-driving-car1
˝Gurnem unutra ključ za pokretanje, uključujem motor, ubacim u brzinu i krećemo… Nakon toga auto vozi sam od sebe. Vozač nema nikakvog posla, svime upravlja ovaj program˝, pokazuje stručnjak prilikom testne vožnje.

Sustav koji su razvili mađarski inženjeri sad su prvi put i predstavili. Prototip vjerojatno nikad neće napustiti poligon za testiranje u Zsámbéku, ali to i nije bio cilj njegovih autora. Naime, inženjeri ThyssenKruppa sastavne dijelove razvijaju već za vozila budućnosti, a za njihovo testiranje su trebali napraviti pokusni automobil budućnosti.

U atomobilu radi sustav servo volana koji je razvijen upravo u ovoj tvrtki. Njime je vožnja ne samo sigurnija, nego je i potrošnja goriva manja. Rad mađarskih inženjera već je uočilo i kinesko tržiste, otkriva voditelj odjela, d.o.o. ThyssenKruppPresta Hungary LÁSZLÓ NASZÁDOS: ˝Ovaj automobil je napravljen samo za kinesko domaće tržište, tamo ga se i može kupiti, a u njemu smo mi razvili sustav upravljanja.˝

Jedan od inženjera u tvrtki ističe kako su posebno ponosni što su im svi zaposlenici Mađari, koji mogu raditi u okruženju za kakvo postoji malo mogućnosti u svijetu. Inovacije ogova razvojnog centra koji radi već gotovo 20 godina mogu se naći na svim autocestama svijeta.