Ljubljanicom plovi rimski čun

 

rimski-coln-deblak-3

 

Vrhnika se pretvorila u Nauportus, s rimskom tržnicom i legionarima.

U poljskoj kuhinji Rimljanke su pripremale jela kakvima su se ljudi hranili prije dva tisućljeća. A središnje mjesto pripalo je rimskom drvenom čamcu deblaku, što su ga studenti arheologije izrađivali čak tri mjeseca.

DAVID BADOVINAC iz Zavoda za podvodnu arheologiju objašnjava o kakvom je plovilu rijč: ˝Deblak je od hrastovog debla. Utrošili smo oko 130 radnih sati da bismo ga napravili, a načinjen je samo pomoću alata kakav se koristio u rimsko doba.˝

Kada su drvodjelci obavili svoj ručni rad, dva rimska svećenika su blagoslovila deblak te ga uz pjesmu ispratili na put. Tucet muškaraca moralo je uhvatiti užad, kako bi četiri metra dug i mnešto više od tristo kilograma težak drveni čamac spustili u rijeku Ljubljanicu.

Projekt Deblak namijenjen je promociji bogate kulturne baštine Ljubljanice, što je žele na izvoran način približiti ljudima.

Porinuće je uspjelo, a rimski deblak je uz zaveslaje dvojice muškaraca lijepo klizio po rijeci. A arheolozi za sljedeću godinu već najavljuju izradu još većeg rimskog čamca.