Lipa, njemačko stablo godine

 

 ada-lipa-1

Latinsko joj je ime: Tilia cordata. Nijemci je zovu: Winterlinde. U svakom slučaju, to je u njihovoj zemlji stablo godine 2016. Bavarska zbirka lipa još je malena. Ali neki primjerci iz nje možda bi za 250 godina mogli biti poput kršne lipe u Haidachu kod Rosenheima, koja plijeni ljepodom. Visoka je 25 metra, ima golemu krošnju i mirisne cvijetove – pravo raskošno stablo.

Germani su lipu smatrali svetim stablom i divili su joj se. I danas je ona simbol ljubavi i plodnosti, zna stručnjak OLAF SCHMIDT, uz mnoge druge zanimljive podatke: ˝Martin Luther kaže da je lipae stablo radosti. To je drvo života i u kulturnoj povijesti uvijek su je dovodili u vezu sa ženskim i s miroljubivim principom, s kućnim ognjištem. Hrast je, naprotiv, opor i ratoboran, hrast je muško načelo!˝

I dan-danas se ispod lipa ljudi sastaju, pa slave, pjevaju, plešu… Slavlje plesne lipe, u mnogim je franačkim mjestima važan društveni događaj, što je još jedan dokaz kako je u njemačkoj tradiciji lipa nadasve mistično i višestrano stablo. Koje, k tomu može biti prastaro, dostići i do tisuću godina.