Rački ribnjaci – Požeg

Krajinski park Rački ribnjaci – Požeg leži u sjeverozapadnoj Sloveniji, na Dravskom polju, tik pod obroncima Pohorja i plijeni bogatstvom raznovrsnih sadržaja.

 

Ovaj park prirode prostire se na površini od 484 hektara. Zaštićen je zbog izuzetne prirodne baštine isprepletene s poviješću i kulturom života predaka.

Na njegovom je rubnom dijelu botanički vrt “Tal 2000” Romana Hergana, gdje se sustavno vodi briga o autohtonim ugroženim vodenim životinjama i biljkama.

Među životinjskim vrstama najistaknutije su ptice. Jedna od najatraktivnijih vrsta je gnarled labud, koji se redovito gnijezdi na Velikom ribnjaku.  Zanimljivi su i parovi šljuka, koji tijekom sezone parenja izvode prave plesove na vodi.

Među biljkama se ističe raznorodna podvodna vegetacija, a najslikovitije su plitke naplavne površine, kad ih početkom ljeta prekriju lijepi žuti cvjetovi močvarnog irisa.

Kako pokriva prirodne vode stajaćice i ljudskom rukom obrađene ribnjake na području gdje se miješa nizinska šuma s livadama, park se smatra važnim kompleksom u tome dijelu Slovenije.

Posljednjih je godina sve poznatiji i sve privlačniji posjetiteljima, jer se na mnogim mjestima mogu opustiti i uživati u netaknutoj prirodi, a istodobno i nešto naučiti. A zbog lako dostupne lokacije, područje je pogodno za osobe svih dobnih skupina.