Umjetnost zove u Illegio

Gorsko karnijsko selo Illegio nadomak Udina na rubu je svih prometnica, a već se 14 godina ljeti pretvara u pravu prijestolnicu umjetnosti. Treba li bolji povod za posjet?

 

Ove godine središnja je tema okupljanja “Očevi i djeca”. Prošle godine bila je “Ljubavnici: ljudske i božanske strasti”, prije toga “Na putu s istraživačima, bjeguncima, hodočasnicima”…

To malo čudo od međunarodnog umjetničkog okupljališta postigli su ustrajnim radom dvojica svećenika, koji su zajednički i došli na tu ideju – Alessio Geretti i Angelo Zanello.

Oni drže da kultura može gospodarski podići neko mjesto, ma kako malo i izolirano bilo. Zato u odabranim temama nastoje postići sretan spoj duhovnih i svjetovnih sfera, kako bi privukli ljude što različitijih ukusa. Dosad se pokazalo da su u pravu: broj turista raste iz godine u godinu. Među njima je bilo i vrlo uglednih gostiju, primjerice predsjednik Talijanske Republike.

 

Kao tipično maleno slikovito alpsko seoce, Illegio i inače spremno dočekuje goste. Privlači ih svojim prirodnim ljepotama, pa se mnogi na proputovanju ondje rado odluče zaustaviti. Važno je i to da mjesna mladež vrlo poletno i stručno vodi svaki razgled grada i svaki obilazak izložbe.

Ona ovaj put obuhvaća umjetnička djela koja svjedoče o dubinama i iskušenjima očinske ljubavi od četvrtoga stoljeća prije Krista pa sve do 20. stoljeća. Otvorena je do 7. listopada 2018. i, sudeći prema broju unaprijed rezerviranih ulaznica, ove će je godine vidjeti najmanje 400 tisuća ljudi iz pedesetak mjesta u osam europskih zemalja.