Obnova šibenskih tvrđava

Šibenik postoji već gotovo tisuću godina i u burnoj povijesti ga je valjalo često braniti, pa su oko njega izgrađene čak četiri utvrde. Dugo zapuštene, napokon su na putu obnove.

 

Ovaj je srednjodalmatinski kameni biser možda najpoznatiji po svojoj katedrali Sv. Jakova, koja je već dvadesetak godina pod zaštitom UNESCO-a. Ali u posljednje vrijeme pozornost javnosti i posjetitelja sve više privlači jedinstveni fortifikacijski sustav grada s četiri tvrđave.

Uz pomoć novca iz fondova Europske unije, do danas su obnovljene dvije, na trećoj je obnova započela, a priprema se dokumentacija i za revitalizaciju četvrte, iznimno vrijedne pomorske utvrde Sv. Nikole, koja je odnedavno također pod zaštitom UNESCO-a. Poznata je povijesna priča o tome kako je ona, već samim svojim moćnim izgledom, mogla odvratiti neprijateljsku flotu, pa sa Sv. Nikole gotovo da nije ispaljen nijedan topovski plotun.

 

S gradskom upravom i relevantnim institucijama posao koordinira javna ustanova nazvana Tvrđava kulture, koja je ponajprije zaslužna za strateški plan revitalizacije šibenske kulturne baštine s ova četiri prepoznatljiva uporišta.

Šibenske su tvrđave tako već postale drugi najposjećeniji fortifikacijski sustav u Hrvatskoj, odmah nakon slavnih dubrovačkih bedema.