Alpske svinje vraćaju se na pašnjake

Zastanete li nakon pješačenja na nekom visinskom alpskome pašnjaku, uvijek možete očekivati da ćete vidjeti goveda ili ovce… Ali ne i svinje! Ili možda ipak?…

 

Da, bilo je autohtonih svinja u njemačkim Alpama, ali su nestale. Ponajprije jer ih se nije isplatilo uzgajati. No danas se to, čini se, mijenja. Jer one nisu nisu posve izumrle. Neke su preživjele u Južnome Tirolu i u Švicarskoj. Sad ih poduzetni gorštaci vraćaju i u Bavarsku.

Alpske su svinje posebna vrsta. U svakoj se pokrajini razvio poseban tip, prilagođen specifičnim mikroklimatskim uvjetima. Na sjeveru Italije uzgajali su ih pod imenom Valtellina ili Grison. Posljednje su primjerke upravo ondje slučajno prepoznali na jednoj edukacijskoj farmi 2013. Otada se razvio pravi pokret za njihovu revitalizaciju.

Razlikuju se od drugih, a pogotovo stajskih tipova svinja, po dužim nogama i kraćem tijelu. Taj su oblik prirodno razvile zbog potrebe za kretanjem po strminama u potrazi za hranom u prirodom okolišu.

Otuda i dosta crne boje na njihovoj koži. Naime, dosta vremena provode pod vedrim nebom i pigmentacija ih štiti od jakog alpskog sunca, na kojemu koža  standardnih ružičastih svinja lako izgori.

Ne smetaju im velike temperaturne razlike i brze promjene vremena svojstvene alpskoj klimi.

 

Pa i pravo je da se nakon stotinjak godina vrate na planine kojima pripadaju i nastave živjeti u društvu s ovcama, kod kojih su se tradicionalne pasmine očuvale bez dramatičnih gubitaka i opasnosti od izumiranja.