Riboud, putnik koji osluškuje slikom

 

Marc Riboud (1923.-2016.), francuski fotograf svjetskog ugleda ušao je u povijest naslovnicom magazine “Life” iz 1953. na kojoj je bio Zazou, jedan od ličilaca Eiffelove kule. Iste je godine pristupio slavnoj agenciji “Magnum Photo”, gdje su mladom i perspektivnom kolegi rado dala priliku da se dokaže druga dva velika fotografa: Henri Cartier-Bresson i Robert Capa.

Autor legendarne fotografije mladog američkog aktivista protiv rata u Vijetnamu koji stoji ispred reda bajuneta s cvijetom u ruci,  zaslužan je i za pionirske fotografije prizora s Dalekog istoka kad je malo tko s fotoaparatom onamo mogao dospjeti. Njegova karijera razvijala se na dva paralelna “kolosijeka”: s jedne strane radio je kao fotoreporter, a s druge se razvijao kao predstavnik autorske fotografije, koju uglavnom duguje mnogobrojnim putovanjima širom svijeta.

Upravo je ka djelima toga autorskog pristupa orijentiran izbor 212 fotografija u ljubljanskoj galeriji Jakopič, napravljen posebno za tu izložbu, naslovljenu “Putnik koji osluškuje. Svjesni fotograf”.