Skale do sunca vode od Paga

Kako je Pag usvojio Stanislava i kako je Stanislav osvojio srca na Pagu? Doznajte u monotematskom izdanju međunarodnog magazina “Alpe-Dunav-Jadran”, dokumentarcu HRT-a “Skale do sunca”.

 

Svestrani umjetnik iz Zagreba Stanislav Habjan na pragu svojih pedesetih nenadano je naslijedio okućnicu i malo zemlje u Staroj Novalji na otoku Pagu. Tada nije znao gotovo ništa o tamošnjim prilikama, ali je vrlo brzo došao na ideju svojstvenu pjesniku i vizionaru: pokrenuti projekt koji bi spojio snagu domaćeg kulturnog naslijeđa i njegovo vlastito nadahnuće.

Ta je poetska inicijativa pobudila interes mještana i zaraznom pozitivnom energijom proširila motivaciju za sustavno povijesno osvještavanje i prikupljanje građe dostatne za osnutak mjesne galerije. Ona je ubrzo postala okosnica različitih akcija za uljepšavanje okoliša i mjesto susreta, koji imaju posebno značenje u životu otočkoga življa, kao i njegovih privremenih ili povremenih stanovnika, a među njima je dosta umjetničkih duša.

Slijedom jednoga reljefa na starom kaštelu, projekt je dobio zajedničko ime “Skale do sunca”. Prostor stare pošte pokazao se najboljim kao središte okupljanja. Tako je nekadašnji poštanski broj Stare Novalje 53297 postao poveznica niza zanimljivih događaja, a Stanislavova neobična crna kapa u obliku poštarske trube njihov zaštitni znak. Ovdje je riječ o nekoj vrsti skupnog portreta stanovnika jednog dalmatinskoga mjesta.

 

Autor Nebojša Stijačić, uz izvrsnu kameru Damira Bednjanca i kreativnu montažu Davorke Feller, dobio je priču koja plijeni pozitivnim duhom i mediteranskim ugođajem. Uvjerite se u to i sami, gledajući ovaj duhoviti i iznimno pozitivan dokumentarac podijeljen u četiri dijela. Možda se i u vašem kraju može pokrenuti nešto slično, a opet posve različito…

 

 

.

.

.