Novosti za srčane bolesnike

 

Zatajenje krvnog optoka zbog smanjene crpne funkcije srca povezano je s mjerljivom smrtnošću od teških onkoloških bolesti. U otprilike trećine bolesnika sa zatajenjem srca pojavljuju se poremećaji živčane provodljivosti i blokiranje provodljivosti unutar klijetki srca, što dodatno narušava njegovu crpnu funkciju.

Kako bi se smanjila smrtnost u ovakvim slučajevima, ekipa stručnjaka s Odjela za kardiovaskularnu medicinu Sveučilišta Semmelweis u mađarskom Városmajoru, ponudila je novi sustav procjene rizika koji se temelji na umjetnoj inteligenciji. On liječniku pomaže u identifikaciji mogućeg zatajenja srca bližim praćenjem na temelju kliničkih podataka o pacijentu, te u odlučivanju o daljim koracima. Nazvali su ga SEMMELWEIS-CRT, u čast 250. obljetnice Sveučilišta, i predstavili u stručnom časopisu  European Heart Journal u svibnju 2020. Svrha mu je implantacija posebnoga elektrostimulatora (pejsmejkera) koji stimulira tri srčane šupljine u sklopu tzv. srčane resinhronizacijske terapije (CRT) i time značajno povećava šanse za preživljavanje, a potom produljenje životnoga vijeka i poboljšanje kvalitete života pacijenta.

Zbog prirode bolesti srca, koje uvijek imaju značajan faktor iznenađenja, izrazito je važan personaliziran pristup tijekom stalnog praćenja terapije lijekovima i uređajima, te pravodobno stvaranje uvjeta za eventualnu transplantaciju. Ova baza podataka trenutno ima više od 1.600 pacijenata, a tijekom projekta odabrana su 33 najrelevantnija parametra od 100 zabilježenih kod svakoga od njih.