Glazbena razlednica dvorca u Siklósu

 

S južne strane planine Villány, u podnožju brežuljka Tenkes, stoje zubom vremena gotovo nenarušeni bedemi, koji štite velebnu dvokatnu palaču. Nije trebala veće konzervatorske zahvate da bi postala jedno od omiljenih mađarskih izletišta. A posljednjih se godina broj posjetitelja  dvorca  Siklós redovito penje do trideset tisuća, i to ne samo tijekom ljetnih mjeseci. Zasluge se pripisuju mudrom upravljanju mladoga kapetana, punog ideja za uspješnu promidžbu.

No ovaj je put  Péter Szentgyörgyváry nadmašio sam sebe: napisao je stihove, kojima je njegov nećak dodao instrumentalnu podlogu  u stilu rap glazbenika. Snimili su duhovitu video pričicu o povijesti, značajnim događajima i glavnim junacima, vezanima za ovo zdanje od njegovih početaka. U samoj se pjesmi miješaju prošlost i sadašnjost. Svi su likovi u spotu kostimirani, a među njima su i zaposlenici dvorca i svatko tko ga posjeti može ih osobno upoznati.

Među plesne epizode interpolirane su snimke različitih kulturnih programa koji se tu redovito održavaju i festivala što su ga pokrenuli prije tri godine, otkada sustavno prikupljaju video dokumentaciju.  Neskrivena je namjera autora izravno obraćanje mlađoj publici. Koliko su u tome uspjeli, te što sve dalje pripremaju, može se pratiti na mrežnim stranicama Siklósi Vár, koje imaju i verziju na hrvatskom jeziku.