Turisti vole mađarski Parlament

 

PARLIAMENT1a

 

Kossuthov trg je stalno pun turista. Većina inozemnih gostiju željela bi i izbliza vidjeti zgradu mađarskog parlamenta. Svi se slažu da se mađarski parlament ističe među svim ostalima.

“Fantastičan je, razlikuje se od svih drugih parlamenata koje smo ikada vidjeli u drugim zemljama. Doista je golem i očaravajući”, kaže djevojka pristigla iz Kine.

Mađarski parlament je građen gotovo 20 godina. 96 metara visoku zgradu krasi 27 vrata i više od 200 kipova. Pročelje parlamenta u proteklih 90 godina moralo se i više puta obnoviti jer se zbog mekanog  vapnenca prebrzo habalo i prljalo. Zato su mekano kamenje prije nekoliko godina zamijenili tvrdim i otada nijednom nisu podizali skele oko zgrade. Tijekom godina osim pročelja zgrada je dobila i novu svečanu rasvjetu, a Kossuthov trg turistima privlačan izgled.

Mađarski parlament je sada dospio među najpopularnije znamenitosti svijeta. Jedna američka putnička agencija na temelju ocjena turista skupljenih kroz godinu dana sastavila je listu Top 15. Na njoj su takva graditeljska čuda kao što je bazilika svetog Petra u Vatikanu ili pariški Eiffelov toranj. A mađarski parlament na 14. mjestu ostavio je iza sebe čak i crkvu Notre Dame.