Otvorena vrata planetarija u Nürnbergu

 

 

planetarium4

 

Let u svemir… Kako se lansira Space-Shuttle? To  se osobito živo može osjetiti u planetariju “Nikola Kopernik“  u Nürnbergu. “Možemo uzletjeti pa gledati Mliječnu stazu, možemo poletjeti i na druge galaksije“, kaže njegov ravnatelj, astrofizičar KLAUS  HERZIG dok pokazuje glavni eksponat: “Ovo je glavni junak planetarija. Projektor je još iz 1960-ih. Star je desetljećima… Pa ipak je još junak dana svakom posjetitelju…

Pravo je čudo da on još funkcionira. Za to su zaslužna dvojica tehničara u Planetariju – oni ga servisiraju dvaput u godini i održavaju u izrazito dobru stanju, a ne samo na životu. Zato još funkcionira. I zato oni sve to mogu ponuditi posjetiteljima, kao i pogled na prekrasno zvjezdano nebo.

Danas digitalna tehnika nevjerojatno izoštrava slike u bavarskom najvećem planetariju. Odvlači posjetitelje u daleke galaksije, pripovijeda moderne zvjezdane bajke i objašnjava znanost za velike i male. Ljeti su posjeti mogućii svaki vikend od 22 do 23 sata. Naravno, ako nije previše oblačno.