Njemačka baština za UNESCO

 

 

KULTURERBE4a

 

Njemačko je povjerenstvo UNESCO-a predložilo razne kulturalne oblike koji će ući u popis nematerijalne kulturne baštine. Više od 400 običaja, umijeća ili obrtničkih tehnika iz cijeloga svijeta već su na popisu UNESCO-a.

Predloženo je 11 kulturalnih tradicija Bavarske, koje će dobiti priznanje kao nematerijalna kulturna baština. Riječ je o kulturalnim izražajnim formama koje se prenose s koljena na koljeno, primjerice hodočašće u čast svetog Leonarda ili povijesna igra u gradiću Dinkelsbühlu, nastala prema događaju iz 16. stoljeća kad je nakon dugih ratovanja taj gradić spašen od švedske prijetnje.

I obrtničke tradicije i stara umijeća, primjerice bavarsko određivanje međa na zemljoposjedima, dobit će na ugledu ako ih uvrste na popis. No taj popis moramo kritički prosuditi, smatra njegovatelj zavičaja iz Gornje Franačke GÜNTER DIPPOLD: “Dobro je znati da nematerijalna kulturna baština pripada nama, ne postoje samo građevinski i pisani spomenici… Ali kao što nema spomenika prve, druge ili treće klase, ne postoje ni običaji prve, druge ili treće klase Svakako moramo raščistiti taj i takav dojam.”

Bili oni na popisu ili ne, u svakom slučaju takvi kulturalni izražajni oblici jačaju identitet i društvenu koheziju; primjerice Georgiritt –hodočašće konjima u čast, koje se održava na svetoga Jurja u Traunsteinu, kao i zanimljivi narodni ples! Oboje je uvršteno u popiis.