Maraton Franja kroz Sloveniju

 

MARATON FRANJA2a

 

Za ovu utrku mnogi su se dugo i intenzivno pripremali. Neki su na treninzima ukupno prevozili i od 2000 do 8000 kilometara.

“Doista mogu reći da smo mi profesionalni rekreativni biciklisti sa zanimanjem”, kaže natjecatelj DUŠAN HAJDINJAK, a JOŽE DOVŽAN dodaje: “Ovdje svatko može postići svoje ciljeve kako natjecatelj, rekreativac ili kao uživalac.”

A nisu se pobrinuli samo za izuzetnu fizičku spremnost – i cijene njihovih bicikala su izuzetno visoke. Hrvatski biciklist, primjerice, ima primjerak koji stoji najmanje šest tisuća eura i takoreći u samom je vrhu.

Favorite već ubrzo nakon starta nije nitko mogao pratiti. Najbolji natječu na 156 kilometara dugoj provjeri vlastitih snaga. Svojim putem su krenuli i biciklisti koji su odabrali stazu dugu 97 kilometara.

Brzine su bile velike – i do 60 kilometarana sat. A srce je radilo sa 180 otkucaja na minutu. “U redu, na kraju mi je ponestalo pića i na kraju se to malo vidi – imao sam pola litre premalo”, priznaje ANDRAŽ NAHTIGAL.

Sastavni dio biciklizma, koji mnogima priječi prelaženje osobnih granica, na žalost su kvarovi bicikla i ozljede. Voditeljica zdravstvene službe MILENA LAVSTEK računa: “Sada kad su prvi stigli na cilj, mogu govoriti o desecima ogrebotina: tri ozljeđene ključne kosti, a na terenu je bilo i dosta padova, sve je počelo tamo od Kladja i Idrije dalje. Ooko Škofje Loke ih je bilo najviše.”

O uhodanom tijeku maratona brigu je vodilo više od 800 ljudi, kako kažu organizatori, ali granični broj bicilkista na cesti još nije postignut. Utrkivalo se približno 2700 biciklista, a ima mjesta za još bar 1300.