Ljetna monotema – Vis, blago zabranjenog otoka

 

Na samo 45 kilometara od jadranske obale, Vis je godinama bio zabranjeni otok za strance. A i građani bivše Jugoslavije morali su tražiti posebnu dozvolu za dolazak na njega. Kada je otvoren s uspostavom suvremene hrvatske države 1989., svijet je ondje vidio mrežu od 30 vojnih objekata na samo 90 četvornih kilometara.

Vis1

Bez obzira na to, Višani su uglavnom ostali na svom otoku, zaljubljeni u sve što im on daje. Danas uživaju u njegovom blagu onako kako su ih stari učili. Kažu, tu od kile grožđa nikad nećeš vidjeti ni pola, a kamoli nekoliko litara vina. Da imaju i više, sigurno bi sve mogli prodati ondje na kopnu preko mora. Ali nema potrebe – sve se ili proda ili potroši za vlastite potrebe na samom otoku.

Ako želite iskusiti istinsku ljepotu, doživjeti jednostavnost života i autentične vrijednosti, katkad bacite ponekad pogled u prošlost. Zato vam nije potreban vremenski stroj. Treba vam samo 2 i pol sata plovidbe do Visa, pa onda otokom u istraživanje!

U HRT-ovom dokumentarcu neugodna sjećanja uzmiču pred novom stvarnošću, koja prirodno slijedi nekad prekinutu prošlost – ribara, težaka, brodograditelja… Miješaju se mirisi i okusi mora i tla, koji stvaraju neponovljiv ugođaj.

Autorica: Sanja Pražen

Snimatelj: Dražen Petrač