Karel Borovski i Havličkuv Brod

 

Daleko se čuju otkucaji sata stare vijećnice u Havličkuvom Brodu… Svaki puni sat odjekuje malo ˝zvono smrti˝ i sve nas, stare ili mlade, siromašne ili bogate, podsjeća na prolaznost života.

 

Brixen3a

Havličkuv Brod na rijeci Sazavi lijepo je mjesto na češko-moravskoj granici s otprilike 25 tisuća stanovnika. To je mjesto povijesnih znamenitosti, a ima prošlost koja često kazuje mnogo više nego knjige.

Renesansa i barok stvorili su zanimljivu simbiozu u gradskoj arhitekturi i u staroj jezgri, osobito na starom Sajmenome trgu, koji se danas zove Havličekov trg. Razvio se u kasnom srednjem vijeku, kad je ovdje cvjetalo rudarstvo. Kršni dečki iz niza zemalja zaposlili su se u ovdašnjim rudnicima srebra.

Danas je stigla delegacija iz Brixena. Predstavnice i predstavnici toga grada nekoliko puta godišnje dolaze u posjet. Partnerstvo između ova dva grada postoji od 2007. godine.

Gradonačelnik prima goste u gradskoj vijećnici. Rado su se odazvali pozivu na proslavu u čast Karelu Havličeku Borovskom, češkom junaku koji se rodio prije 190 godina. Četiri je godine prisilno proveo u Brixenu. Havličkuv je Brod dobio ime upravo prema njemu.

Brixen20

Tko je Karel Havliček Borovsky? Sjajnu novinarsku karijeru počeo je u Pragu, a često je obrađivao temu češke slobode. Tijekom revolucionarne 1848. bio je glas liberalnoga krila Češke narodne stranke. Smatrao je da je zakonski otpor jedini put u slobodu za njegovu zemlju i njegov narod. Beskompromisno je zahtijevao autonomiju Češke i Moravske, i to u sklopu federalne Austrije. Nije bio za javne govore, bio je pisac, pjesnik i novinar koji svojim riječima razgaljuje srca svojih zemljaka.

Kao nosilac češke nacionalne misli, Borovsky je morao biti kažnjen – to apsolutistička Habsburška Monarhija nije trpjela. Smatrala je to veleizdajom zemlje u duhu neoapsolutizma cara Franje Josipa I.

Karela Havličeka Borovskog su uhitili, optužili za veleizdaju, osudili i, kao što je mogao očekivati, prognali su ga u Brixen u Južnome Tirolu.

Isprva je stanovao u udobnoj gostionici ˝Slon˝. Najveći dio progonstva u Brixenu proveo je u ˝Kellerhäusl-u˝ koji je od strogoga centra grada udaljen desetak minuta hoda.

Brixen7a

Gosti iz Češke često posjećuju spomen-obilježjeu Ulici Kachlerau. Gradonačelnik ALBERT PÜRGSTALLER podsjeća: ˝Karel Havliček Borovsky u svojim djelima često spominje grad Brixen. Češka je strana izrazila želju za partnerstvom i za obnovom tih veza.˝

Odavno je već Češka samostalna moderna država i nacionalno osviještena zemlja.

Nije čudno da svake godine u Brixen stiže sve više čeških turista, koji traže ˝Kellerhäusl˝. Korijeni njihove domovinske svijesti srasli su s gradom Brixenom. Stoga bivša gradonačelnica Havličkuva Broda JANA FICHEROVÁ smatra: ˝Najbolje što je naš grad mogao ostvariti, upravo je to partnerstvo.˝ A povjesničar JIŘI MORAVA podcrtava: ˝Česi su se čudili kako je to uopće moguće. Godinama su bili izolirani, odvojeni od Srednje Europe. Ispada da je Havliček dokinuo granice!˝