Regensburg ide korak dalje

 

Brixen njeguje i osobitu vezu s Regensburgom u Bavarskoj. Jedan od simbola staroga biskupskoga grada na rijeci Eisack u Južnome Tirolu, jest i barokna prvostolnica te crkva Sv. Mihovila s bijelim tornjem iz doba kardinala Nikolausa Cusanusa, čije je pravo njemačko ime Nikolaus Cryfftz.

 

Regensburg1

Brixen više nije biskupski grad… 1964. su godine sjedište biskupije premjestili u Bolzano, ali je biskupska nazočnost u tih tisuću godina osjetno obilježila gradsku sliku.

Ovdje mnogo toga ima bogatu povijest. Osim spomenutih crkava, ne treba zaboraviti Križni put, jedan od najistaknutijih u cijeloj nekadašnjoj južnoj Njemačkoj. Zatim biskupski dvor, perivoj, sjemenište i biblioteka kojoj svod počiva na dva simbolična stupa znanosti. Tu su također Velika i Mala sjenica te druge srednjevjekovne ulice gdje se rano snažno razvila trgovina.

Gdje je biskupski dvor, taj centar duhovne kneževine, ondje je i vjersko-političko središte. Kneževski su dvorovi prometni – tu se naseljava sve više ljudi; okupljaju se umjetnici i dobivaju lukrativne poslove; tu se gradi, skupljaju se umjetnine; dogovara se politika, razmatra prošlost, sadašnjost i budućnost… Upravo odavde kreću veze s drugim gradovima.

Ljudi su naselili okolicu Brixena, i to uzvisine na istoku, zapadu, sjeveru i jugu, znatno prije nego dolinu gdje je bio majur Prichsna, nekoć vjerojatno kraljevsko dobro, s glavnom zgradom, sporednim zgradama, kućicama i konjušnicama, smještajem za kućnu čeljad I seoskim gospodarstvom. Ne zna se gdje je zapravo bila Prichsna. Možemo samo pretpostavljati.

Brixen4a

 

Bivši gradonačelnik Brixena ZENO GIACOMUZZI kaže: ˝Prvo smo partnerstvo sklopili prije više od 40 godina s gradom Regensburgom. Osnutak srednjevjekovnoga biskupskoga Brixena vezan je za Regensburg.

Naime, u rujnu 901. bavarski je kralj Ludwig potpisao darovnicu kojom daje kraljevski majur Prichsna biskupu.˝ A bivša kulturna referentica brixenske gradske uprave KATHI TROJER dodaje: ˝Partnerstvo ima smisla samo ako postoje zajednički korijeni, a Regensburg i Brixen ih svakako imaju.˝

Regensburg je stari grad. Još su Rimljani otkrili to tada malo naselje gdje su utemeljili utvrdu Castra Regina koja je u srednjem vijeku bila važan carski grad, često sastajalište crkvenih i svjetovnih moćnika. I danas ima dojmljivih zgrada. Nije bez razloga njegov dobro očuvani stari grad 2006. uvršten u kulturnu baštinu UNESCO-a.

Taj sklop profanih i sakralnih zdanja splet je uličica što spajaju monumentalne crkve i dunavske mostove, trgove i patricijske kuće koje su izdržale zub vremena i daju gradu osobiti sklad.

Brixen19

U starome gradu Regensburgu kao da sve ima dugu povijest: gotička prvostolnica Sv. Petra, prva u Njemačkoj, potom slavni Kameni most, bogato opremljene plemićke kuće, obrtnička naselja, muzeji, parkovi, kafići.

I napokon orgulje pape Benedikta u papinskoj bazilici u Crkvi Gospi od stare kapelice. U rujnu 2006. godine posvetio ih je papa Benedikt XVI. tijekom posjeta Njemačkoj.

Ovdje ima 350 gastronomskih objekata. Nikakvo čudo, jer Regensburg je i sveučilišni grad. Svaki je osmi stanovnik Regensburga student! A mladi rado zalaze u kafiće, male restorane i pubove. Bivša studentica MARION sjeća se: ˝Na moj izbor mjesta studija nije utjecalo partnerstvo Brixena i Regensburga. Ali u pet godina studija psihologije otkrila sam da su te veze žive, osobito na području kulture, gradske glazbe i zborova. To većinu očarava, jer je nešto doista prekrasno.˝