Brixen i gradovi partneri

 

Brixen na njemačkom, Bressanone na talijanskom – grad u dolini rijeke Eisack  u Južnome Tirolu sjeća se svoje burne i znamenite povijesti. Nekad je to bio samostalan i samosvojan, zatvoren srednjovjekovni burg kojim su oko tisuću godina vladali kneževi-biskupi. Danas je pak pravi otvoren srednjoeuropski grad, u partnerstvu s tri grada u srcu Europe, s kojima ga vežu mnoge sličnosti, dok živu suradnju još zanimljivijom čine različitosti.

Dokumentarac talijanskog TV studija Bozen (Bolzano) svjedoči o tome kako čvrste veze na svim razinama društva ne sklapaju samo predstavnici vlasti, nego i takozvani obični, mali ljudi.

 

Autor: Karl Mittermair

Snimatelj: Willi Rainer

 

Brixen17

 

Brixen se prvi put u povijesti spominje prije otprilike 1.100 godina. Sada je grad u punome procvatu.

Tisućljetni biskupski grad na rijeci Eisack, posljednjih je desetljeća sklopio partnerstvo s tri grada: to su Regensburg u Bavarskoj, Bled u Sloveniji i Havličkuv Brod u današnjoj Češkoj.

Prijateljske veze Brixena, Bleda i Regensburga traju stoljećima – kao izraz dubokoga razumijevanja i dugotrajnih povijesnih veza. Havličkuv Brod postao je važan zbog Karela Havličeka Borovskog, istaknutoga češkog borca za slobodu, koji se u izgnanstvu sklonio u Tirol.

Bivši gradonačelnik Brixena ZENO GIACOMUZZI ovako to objašnjava: ˝Moramo to sagledati u povijesnoj perspektivi! Nakon Drugog svjetskog rata svi su pokušavali preko općina promicati europsko jedinstvo.˝ Današnji gradonačelnik ALBERT PÜRGSTALLER dijeli taj stav i nastavlja istu misiju: ˝Brixen ima povijesne veze sa sva tri grada-partnera. Imamo zajedničke korijene – to je presudno˝.