Zaštitnik bavarskih šišmiša

U toplim večerima, često ih se vidi u suton – mladi šišmiši traže novi smještaj. Neki su od njih majušni, slabašni, ili ozlijeđeni i trebaju pomoć. Srećom, postoje zaštitnici koji se za njih brinu dok ne ojačaju.

 

Najaktivniji su u kasno ljeto, u doba prije zore, posebno krajem kolovoza i početkom rujna. Jer tada su mladi šišmiši porasli upravo toliko da mogu početi tražiti vlastiti dom. Katkada u potrazi za smještajem upadnu u nečiji stan ili ured, zauzmu neko tuđe mjesto. Blago onima koji nađu slobodnu rupu u stablu ili napušteno gnijezdo. Ali nisu svi takvi sretnici.

Obični pipistrel (Pipistrellus pipistrellus) ili mali šišmiš, vrsta je koju najčešće susrećemo u srednjoeuropskom prostoru, ali stanište im se prostire i do sjeverne Afrike i jugozapadne Azije, čak do Južne Koreje. Velika skupina postoji, među drugim vrstama šišmiša, i na Britanskom otočju.

Najmanji su od svih svojih životinjskih srodnika: teški tek tri do osam grama, a raspon krila na tome malenom tijelu može dosegnuti čak 25 cm. Žive u jatima, no to ne priječi samostalne pustolovne letove u nepoznato.

Tako se ponekad ozlijede i u prirodi najčešće skončaju. Međutim, nađu li se blizu civiliziranih ljudskih staništa, ponegdje će naići na pravu bolničku njegu i stacionar za oporavak. Upravo takvu priliku pruža im Ralf Hufnagel iz Fürtha u Gornjoj Bavarskoj. Ondje je nedaleko od grada postavio prikolicu, u kojoj ima sve potrebno za priručnu ljekarnu i dohranu malenih šišmiša. Blisko surađuje s udrugom “Sjevernobavarskih zaštitnika šišmiša”.

Ralf nije veterinar. Potrebna znanja stekao je na specijaliziranim tečajevima. On jednostavno voli ta dlakava leteća stvorenjca dugih ušiju i oštrih zubića, koja mnogi smatraju upravo odvratnima.

 

No, svaka vrsta ima svoju ulogu u prirodi, smatra njihov zaštitnik i spasilac. A kako iz vlastitog džepa plaća svu opremu, hranu i lijekove, njegov je rad prepoznala njemačka zajednica zaštitara prirode Sjeverne Bavarske, te ga u studenom 2018. nagradila diplomom i novčanom nagradom od tisuću eura.