Slike s pečuškog tavana

 

Zamislite da idete čistiti tavan, nagazite trulu dasku na podu, kad se po njom otvori golema rupa i u njoj kutija puna nekih prašnjavih crnih ploča! Upravo se to dogodilo vlasniku potkrovlja jedne stare zgrade u središtu Pečuha. Nakon prvog iznenađenja i nešto istraživanja, ustanovio je da je riječ o različitim vrstama fotografskih negativa iz razdoblja od tridesetak godina prije i poslije Drugog svjetskog rata.

Ne znajući što bi s njima, povjerio ih je mađarskoj udruzi “Gerillart”, koja je odmah stupila u vezu s restauratorom fotografija Áronom Porszászom, koji poznaje lokalnu povijest te aktivnosti. On je došao do nekih naznaka kako su staklene ploče stigle onamo 1950-ih, no nije uspio pogoditi autora.

Kako je riječ o golemom broju od 5-7 tisuća ploča, za nalaz se zainteresirala i gradska uprava, obećavši uložiti sredstva za dalje istraživanje. Prvih 500 snimaka namjeravaju objaviti na posebnim mrežnim stranicama, ne bi li stanovnici Pečuha pomogli u rasvjetljenju tajne tih fotografija, na kojima su različiti motivi: portreti, prizori iz obiteljskog društvenog života grada, arhitektura i krajolici.