Šest stoljeća Orlanda u Gradu

Već šesto godina ispred crkve Sv. Blaža na Stradunu stoji spomenik, simbol grada, Dubrovčani su to odlučili obilježiti nizom događanja pod zajedničkim nazivnikom: Orlandova godina.

 

Dubrovačka Republika prva je na svijetu ukinula ropstvo. Uvijek slobodna i neovisna, posebno je cijenila one koji su tu slobodu zagovarali i osiguravali. Jedan je od njih vitez Orlando, koji je prema legendi spasio grad od od 15-mjesečne opsade Saracena u 9. stoljeću. Zahvalni građani zato su mu podigli spomenik u središtu grada. Započeo ga je majstor Bonnino di Jacopo iz Milana uz pomoć kipara Antuna Dubrovčanina 1418., a bio je gotov godinu kasnije.

Povod je to za cjelogodišnje obilježavanje toga događaja. Glavni je organizator i koordinator svih aktivnosti oko Orlandove godine Gradska uprava. Dakako, posao se odvija u uskoj suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika.

Prigodnim su se događajima priključile i ključne kulturne institucije. Recimo, Državni arhiv je nakon 18 godina otvorio vrata javnosti i u palači Sponza priredio izložbu “51.2 po mjeri Orlanda”. Naslov podsjeća na mjeru koju ovdje zovu “Orlandov lakat” a odnosi se na točnu dužinu vitezove ruke koja drži mač, jer je ona oduvijek simbol pravednosti u rješavanju svih sporova još od vremena Dubrovačke republike.

Znanstvena knjižnica je priredila predavanje o Ariostovu spjevu “Orlando furioso”, a pod tim naslovom je i Dubrovački simfonijski orkestar priredio ciklus barokne glazbe. Umjetnička galerija Dubrovnik i Dom Marina Držića organizirali su prigodne dječje likovne radionice, Udruga mladih Orlando pripremila posebne radijske i televizijske programe.

 

Priključili su se i sportaši: judo klub “Dubrovnik 1966” međunarodnim turnirom i plivački klub “Jug” plivačkim mitingom “Zlatni Orlando” u travnju, a u lipnju Sveučilište Dubrovnik i Centar za karijere mladih spremaju edukativne susrete.

Do kraja godine bit će još dosta toga, a najprije su na redu legendarne Dubrovačke ljetne igre 10. srpnja – ove godine i one u jubilarnom 70. izdanju.