Rijeka Tisa, ljubav i opasnost

Zovu je rijekom velikih ravnica. Kad stigne do Segedina, već je golema i moćna. Tisa već je više puta poplavila grad, ali narod je uvijek iznova gradio što je ona porušila. Volja za životom je jača.

 

Tisuću lica ima ta rijeka. Pjesnik Gyula Juhász naziva je “Szőke Tisza”, što u mađarskom jeziku upućuje na žutu boju kose, zbog boje rijeke koja nastaje od pijeska što ga u jednom dijelu svojeg toka nosi. Naime, za razliku od hrvatskoga, mađarski ima dvije riječi za plavu kosu (szőke) i za plave oči (kék). Samo njezino ime izgovara se isto na svim jezicima – Tisa, jedino u mađarskoj ortografiji ima i slovo “z”.

Izvor joj je ispod Karpata u Ukrajini, a ušće u Srbiji, gdje se ulijeva u Dunav. Na tome mjestu, kod Starog Slankamena, sa svim pritočicama i riječnim odvojcima, dostiže dužinu od 1.400 km.

Nakon regulacije u 19. stoljeću, uspjeli su je na tome mjestu svesti na nekih 1.000 km, no to nije ublažilo njezine vječne ćudi, ovisne ponajprije o godišnjim dobima. Cijelim svojim tokom Tisa omogućuje bogatstvo prirode i raznovrsnost prometnih i trgovačkih komunikacija, ali donosi i mnoge nevolje.

Segedinci to najbolje znaju. Grad je pretrpio već nekoliko velikih poplava. Ali njegovi su stanovnici uvijek iznova sagradili svoje kuće, obnovili mostove i nasipe. Kako ugledni mađarski etnograf Sándor Bálint kaže, Segedinu je strepnja od Tise isto je što i Napulju Vezuv. Ipak, nikomu ne pada na pamet da svoj rodni grad napusti zbog toga što bi ga moglo zadesiti razaranje.

Uz to se, prije dvadesetak godina, dogodio neviđen udar na živi svijet u rijeci: trovanje cijanom, koji je nezustavljivo curio danima uslijed pucanja rudarske brane u Rumunjskoj. Mnogi pamte grozne slike mrtvih riba na obalama Tise u vijestima iz te 2000. godine. Mađarske ribarske vlasti tada su djelovale munjevito, a potom nisu prestale motriti i obnavljati riblji fond.

 

Sad se čini da se rijeka uspjela oporaviti nakon ekološke katastrofe brže nego što su stručnjaci očekivali. Povratila je većinu ribljeg blaga, ali pravila izlova su sve stroža…