Mächtigov crveni kiosk putuje

 

Prepoznatljivi obli crveni kiosci za prodaju novina, voća, peciva… Počeli su nicati širom bivše Jugoslavije početkom 70-ih, a ponegdje ih se vidi i danas. Pravim imenom kiosk K67, spomenik je slovenskog industrijskog dizajna. Jedan od tih primjera općeprihvaćenog mini prodajnog mjesta, prema ideji renomiranog autora Saše Mächtiga, niknuo je sad usred New Yorka, na Aveniji Broadway, između 45. i 46. ulice.

Priča o njemu je ovakva: mladi dizajner potražio je jednostavno rješenje koje bi unijelo malo živosti u socijalističko urbano sivilo. I smislio sustav modularnih jedinica, od kojih je svaka prilagođena za jedno minimalno radno mjesto. U konstrukciji se poslužio novim tehnologijama i materijalima iz kojih je dizajnirao matični križni modul, pa na temelju dviju osnovnih cijevi razvio skup od pet usklađenih prostornih cjelina, koji je davao neograničene mogućnosti daljeg usložnjavanja.

Zašto su ga upravo danas ponovno izvukli na ulicu, i to na najprometnijem mjestu Manhattana? Zbog vizualne intrige u kojoj se susreću svjetovi. “Na mjestu koje nije najljepše izložili smo nešto lijepo, u središtu kapitalizma postavili smo dio socijalizma”, objasnio je sažeto predsjednik Times Square Alliance TIM TOMPKINS. S druge strane, ironija tranzicije na domaćem terenu: slovensko poduzeće Ingrad, gdje se proizvodio Mächtigov kiosk, već dugo ne postoji. Štoviše, Mächtig s gorčinom ističe kako su novi kapitalisti svu dokumentaciju o njemu bacili u smeće.