Američki samuraji u Münchenu

 

Nemilosrdni borci u zastrašujućim oklopima, koji bez oklijevanja ginu za gospodara i čast – to je poznata slika samurajske kaste, jedne od najupečatljivijih japanskih tradicija, koja je određivala razvoj povijesti više od sedam stoljeća. Možda ironično za zapadnjačka shvaćanja, oni su odabrali nježni trešnjin cvijet kao svoj simbol. Upravo te razlike u doživljaju svijeta želi premostiti Kunsthalle u Münchenu.

Ondje je sad u središtu pozornosti “sjaj japanskog viteštva”. Već na prvi pogled, on oduzima dah. Niže se oklop za oklopom, svi u nevjerojatnim kompozicijama vješto obrađenih metala, tkanina, komadića drveta i kožnih vezica. Nad njima maske upečatljivih boja. Raskošno urešeni plemići ratnici koji kao da se još iza njih kriju, kao da su sletjeli na zemlju s nekog drugog planeta.

Samuraji iz razdoblja Edo ovamo su zapravo stigli iz Teksasa. Više od stotinu eksponata dopremili su vlasnici muzeja u Dallasu, Ann i Gabriel Barbier-Mueller. To je prezime švicarske kolekcionarske dinastije poznato povjesničarima izvaneuropskih umjetnosti. Djed Josef zanimao se afričku, otac Jean-Paul nastavio njegovo djelo pod naslovom “Umjetnost bez granica”, unuk, 62-godišnji Amerikanac iz Ženeve, povezao je kontinente od Amerike do krajnjeg istoka Azije.