Slovenski pustolovni park Srnica

Pod moćnim planinskim masivom Kanina u blizini Bovca krije se manji klanac Srnica. Tu je nedavno usred divlje prirode uređen pustolovni park.

 

Srnica je prirodni park namijenjen ljubiteljima pustolovine, koji još nisu vični ekstremnim sportovima. U njemu se može slobodno udružiti doživljaj nezahtjevnog pješačenja s adrenalinskom šetnjom po osiguranom putu i pentranjem po strmim riječnim liticama za vještije penjače. Pristup uskom grlu klanca zamišljen je kao postupno povećavanje zahtjevnosti staze.

Stigavši do toga najzahtjevnijeg središnjeg dijela, posjetitelji mogu izabrati hoće li polagano silaziti strmim kamenim stubama i uskim prolazima do prirodnog mosta preko klanca, prijeći jedan od pet drvenih mostića, iskušati osjećaj za ravnotežu na nekome od osam visećih mostića, ili se odvažiti na prijelaz jedne od triju čeličnih konstrukcija nad dugokim ponorom. Kad su to prebrodili, čeka ih novi izazov: spust niz čelično uže u slobodnom letu, dugom dvadesetak ili pedesetak metara.

Kakav god izbor kretanja bio, cijeli posjet uobičajeno traje oko dva sata, što je vrijeme dovoljno da ga osvoji i dijete. Za tu svakome posve dostupnu pustolovinu u zelenilu duboke šume na raspolaganju je pomoć stručnih vodiča, koji kod sebe imaju dovoljno sigurnosnih konopa i pripadajućih kuka. “Sve se daje posebno: uže, pojas, kopče. Ljudi brzo nauče prekopčavanje i ostale vidove zaštite, tako da im je to dobra škola i za ubuduće”, kaže NELA VITEZ iz vodičke službe.

A kad se nauživaju akrobacija u Pustolovnom parku Srnica, posjetitelji mogu vidjeti i druge prirodne znamenitosti, koje se nalaze na samo petnaestak minuta hoda odatle: od izvora potoka Glijun i slapa Virje s bazenima do umjetnog akumulacijskog jezera Plužna.