Zmago Lenardič, Osobni laboratorij

 

Zmago2

U Gradskoj galeriji Nova Gorica mogu se razgledati djela akademskog slikara i profesora na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani Zmaga Lenárdiča.

Osobni laboratorij (Personal lab) stalan je popratni dio Lenárdičeve stvaralačke prakse i jedan je od najvitalnijih i intelektualno najprovokativnijih projekata ovog umjetnika.

Iako se na prvi pogled to možda ne može zamijetiti, pojedina se djela na izložbi  neposredno odnose na položaj umjetnika u suvremeno doba, dakle unutar globalne umjetnosti, gdje se od umjetnika očekuje da istovremeno bude manager i sam svoj promotor – praktički gotovo sve osim kvalitete umjetničkih djela.

 ZMAGO LENÁRDIČ sam nas vodi kroz izložbu: “Djela na ovom ovdje zidu imajo naziv Namigivanje i namiguju upravo na ovu raspršenu poziciju umjetnika u današnje doba, dakle Black Square, koji se nekako nadovezuje na djelo Maleviča  i zapravo ima naziv Bussines Briefcase; taj Bussines Briefcase sakriven je iza ovog lika, dakle taj crni kovčeg je ona crnina, koja dodjeljuje boju samom natpisu.”

Personal Lab u novogoričkoj će se Gradskoj galeriji (Mestna galerija) moći razgledati  do 31. maja.