Saul Leiter u Bečkom Kunsthausu

 

Saul2

Neobične su njujorške slike 89-godišnjeg  američkoga fotografa Saula Leitera.

Tko bi  rekao da su to fotografije iz davnih 50-ih? Doimaju se tako svježe i moderno. Izložba  predstavlja ovoga pionira fotografije u boji.

Saul Leiter već se 40-ih služio filmom u boji. Kakav iskorak u umjetničkoj fotografiji! Boju su tada još smatrali kičem. On ne otkriva tipična lica New Yorka, pa ipak je tu sav New York: u detaljima, u svjetlosti i u boji. Često i rado „blagougođajno“ fotografira po kiši i u snijegu.  SAUL LEITER sam govori kako nalazi poeziju u svakodnevici: „Kod fotografije je važno što te nauči gledati. Ljudi uglavnom ne gledaju, prolaze uz obasjan prozor, ili prozor mokar od kiše, a ne gledaju ga.“

Većina je njegovih fotografija nastala u njujorškom East Villageu. U toj nekoć živoj umjetničkoj četvrti proveo je više od 50 godina. Bile su mu 23 kad je 1946. došao u New York bez novca i plana. Otac, rabin koji se iz Poljske doselio u Sjedinjene Američke Države, nadao se da će se sin poći njegovim tragom. Ali Saul je htio biti slikar. Atelier mu je pun malih slika. Nema završenu Akademiju.

 

Izložba Saula Leitera ostaje otvorena u Bečkom Kunsthausu do 26. svibnja 2013.