Palača Soardo-Bembo blista u Balama

 

Glavna znamenitost slikovitog istarskog gradića Bale je palača Soardo-Bembo. Nedavno je obnovljena i, ne bez razloga, tvrdi se da je to jedna od ljepših palača u Istri, pa i u Hrvatskoj.  U palači je svoj dom našla tamošnja Zajednica Talijana.

 

Autor: Boro Vučković

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

Bembo1

 

Bale ili Vale –  istarski gradić između Pule i Rovinja. Iz svih kutova snimanja gradićem dominira znamenita palača Soardo-Bembo. Prošetati u krug kamenitim ulicama pravi je doživljaj. Očuvane kamene kuće stare i više od pola milenija teško da ikoga mogu ostaviti ravnodušnim.

Mediteranska vegetacija i miris mora udaljenog tek koji kilometar upotpunjavaju taj sklad.

Načelnik općine EDI PASTROVICCHIO s razlogom je ponosan: “Kad  prošetate danas Balama slika Bala je sasvim drugačija nego prije. Obnovljene su fasade, trgovi, glavna ulica kroz Bale, a Kaštel Bembo – sinonim Bala, gdje su boravile obitelji koje su vladale Balama, bio je pred rušenjem. Zahvaljujući dogovoru Talijanske Unije, općine i talijanske Vlade došlo se do toga da se kaštel obnovio.”

U obnovu Palače ili kako Baljani kažu Kaštela uloženo je gotovo dva milijuna eura.

Bembo5

Zajednica Talijana u Istri – Unione Italiana je vrlo aktivna, kako potvrđuje MAURIZIO TREMUL: “Talijanska Unija i Nacionalna zajednica Talijana djeluju u Hrvatskoj i Sloveniji zajednički. Da bismo njegovali jezik i kulturu, organiziramo i ostvarujemo mnoštvo kulturnih, umjetničkih i glazbenih zbivanja i vjerujem da tako promičemo područje Istre, Kvarnera, Rijeke i Dalmacije, pa dakle i Sloveniju i Hrvatsku koje imaju dobre zakone za nacionalne zajednice i poduzimaju važne korake, povoljne za proces europske integracije, a time i za isticanje uloge manjina.”

Gotičko-renesansni  kaštel  Soardo-Bembo i župna crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije Svetoj Elizabeti potvrđuju da je ovo gradić vrlo bogate i burne povijesti.

ENIO MALUSÁ predsjednik je mjesnog Odbora za kulturu i dobro poznaje povijest: “Nakon svadbe porodica Soardo i Bembo koje su se odlučile trajno naseliti ovdje i izgradili su srednji dio ovog kaštela dovršenog u !7. stoljeću u gotičko-renesansnom stilu. Tu su središnja ulazna vrata u glavni Kastrum – Castrum Vallis. I to je postao centar zbivanja na ovome teritoriju.”

Bembo3

Članovi Zajednice Talijana Bale presretni su što su dobili ovaj prekrasan prostor za svoje aktivnosti, kaže ROSSANA BERNE i dodaje: “Spomenula bih da je ovo povijesna zajednica jer je osnovana 1947. godine. Dakle, to je jedna od prvih zajednica Unije. Aktivni smo na mnogim područjima: imamo čak dvije folklorne skupine, tri ritmičke, dramsku sekciju, mali zbor, veliki zbor te povijesnu skupinu s prekrasnim srednjovjekovnim kostimima iz jedne talijanske krojačnice, koji predstavljaju obitelj Soardo Bembo kojoj je izvorno i pripadala veličanstvena palača Castel Bembo, u kojoj je naše sjedište.”

Bilo bi nepravedno otići iz Bala, a ne snimiti i jedan suvremeni objekt. Višenamjenska sportska dvorana, ponos mjesta, na prvom je Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni nagrađena kao najljepša sportska dvorana na svijetu. Suvremena arhitektura uklopila se u tradicionalno okruženje na najbolji mogući način. Takvi su i ljudi: čuvaju tradiciju, ali se ne plaše budućih izazova.