Imre Hika, sam svoj televizijski producent

 

Prije 20 godina u Szentmihályu blizu Szegeda jedan umirovljeni plinomonter stvorio je mjesnu televiziju. Svojom kamerom je bio na svakoj priredbi koja se dogodila u selu. Navečer bi slike prenosio sumještanima, bez montaže, a drugi dan bi svi govorili o viđenome. Mjesto od 3.000 stanovnika preobrazilo se u živu zajednicu i to se u prvom redu može zahvaliti nenadanoj pojavi samoinicijativne televizije.

 

Autor: István Hell

Snimatelj: László Szögi

 

Producer2

“Dobra večer, Szentmihályu!”, pozdravlja TV najavljivač. “TV Bagoly (što znači Sova) počinje današnje emitiranje. Onima koji su se tek nedavno doselili u naše selo i tek sada se uključuju u program TV Bagoly, odmah ćemo kazati da naše emisije govore o nama i o onim događajima koji se zbivaju u našoj neposrednoj okolini, te o kojima mislimo da nas se tiču. Sve prikazujemo onako kako se dogodilo. Namjera nam je da svatko može biti sudionik u životu sela.”

Sentmihalj je malo selo nedaleko od ničije zemlje, leži između mađarsku-srbijanske granice. Kako se u ovom kraju govori, ovdje se zemlja već zaobljuje i na drugoj obali mrtvaje rijeke Tisze već se spaja s nebom. Sad se sve skrilo pod snijegom, čak i Kristov kip pred crkvom koji nepomičnošću svog rođenja čeka bolje vrijeme. Ovdje čovjek postaje Sentmihaljcem kao drvo čije je sjeme ovdje palo na zemlju, ovdje izraslo i razgranalo se. Život jedinke se raspliće u zajedničkom životu, pa tako čovjek negdje ne samo stanuje, nego živi svoju svakodnevicu.

producer4

Umirovljeni plinoinstalater i pravi TV amater radi za ovu zajednicu. Zabio si je u glavu da će stvoriti lokalnu televiziju. Svugdje ga ima, sve snima, kako bi poslije mogao pokazati selu: vidite, ovo se danas dogodilo u Sentmihalju.

IMRE HIKA govori kako o počecima: “Ako dobro pamtim, počelo je ’93. Gotovo dok nije stigao internet na kabelskoj telviziji je bilo ovakvih i onakvih reportera. Postoje sve arhivske snimke. A kad se internet raširio ostao sam ja, sam samcat.”

Globalizacija zatruje identitet malih zajednica. Dospjevši u kotao za taljenje McWorlda nestaju naše vrijednosti i tradicije. A prenošenje tradicija je temelj kulture. ANTAL CSICSAI je narodni prosvjetitelj, koji znade: “Najvažnija funkcija malih televizija je prenošenje brzih, vjerodostojnih, točnih informacija stanovništvu. Jedno od sredstava prosvjećivanja je dokumentiranje raznih kulturnih događaja zajednice i djelovanje lokalne kabelske televizije.

Producer3

Dakle, ako je u vlasništvu zajednice televizija, kao sada u Sentmihalju, onda zajednica može odlučiti koje programe će emitirati i mislim da to u velikoj mjeri može pomoći u ocjenjivanju vrijednosti i davanju primjera. Ako se jedna zajednica želi izraziti to će ponajprije moći tako da ljudi komuniciraju među sobom, bio to neki informacijski kanal, zajednički prostor, bilo kakvo zajedništvo.”

A snimke Imre Hike, redovito emitirane bez montiranja – o svadbama, krštenjima, lokalnim nogometnim tekmama ili priredbama kluba umirovljenika – mnoge zanimaju. Navečer u sedam sati većina od 500 obitelji u mjestu gleda omiljeni program – TV Bagoly.