Hrvatski europski granični prijelazi

 

EUgranica1

 

Puštanjem u promet novih graničnih prijelaza na Kleku i Bistrini Hrvatska je i formalno ispunila zahtjeve Europske unije. Tu u neumskom koridoru između Hrvatske i BiH, primjena europskih pravila počet će od 1. srpnja, kad Hrvatska ulazi u Europsku uniju.

Riječ je o moderno uređenim prijelazima s pet ulaznih i pet izlaznih kolničkih traka. Za državljane Hrvatske i Europske unije bit će dovoljna putovnica radi provjere identiteta.

Načelnik postaje granične policije Metković ZORAN PULIĆ objašnjava: “Za državljane trećih zemalja obavljat će se temeljite granične kontrole, tako da će se pored provjere identiteta vršiti provjera o potražnim djelatnostima, provjera razloga ulaska u RH i provjera količine novčanih sredstava koje putnici imaju prilikom ulaska u RH.”

Uređenjem ovih prijelaza povećat će se protočnost putnika prema Dubrovniku kao i radni kapaciteti za autobuse, kamione i automobile. Time su stvoreni znatno bolji uvjeti za rad policije i granične kontrole te neometano odvijanje prometa.

Načelnik PULIĆ kaže: “Na ovim graničnim prijelazima koja imaju svu potrebitu infrastrukturu granična kontrola obavljat će se profesionalno i stručno, bez ikakvih zastoja, tako da se putnici stranci koji nam dolaze u goste mogu u potpunosti osjećati sigurno ulaskom u našu državu.”