Impresionist Giuseppe De Nittis

 

DeNittis2

Onaj tko misli da impresionistički pokret govori isključivo francuski jezik, ne bi smio propustiti izložbu posvećenu Giuseppeu De Nittisu u Palači Zabarella u Padovi koja je otvorena do 26. svibnja 2013. Obuhvaća 121 djelo slavnoga slikara koji je podrijetlom iz Puglie, ali proslavio se diljem svijeta.

Giuseppe De Nittis rodio se 1846. u bogatoj zemljoposjedničkoj obitelji. Nemiran i vječno nezadovoljan “zastarjelim  načinom  slikanja koji smatra  prevladanim”, prekida studij i traži “svoju osobnu dimenziju”. Obuzet kromatizmom i slikanjem svjetla, slika pejzaže, ali i scene iz svakodnevice, dokazujući pritom da su mu omiljeni motiv žene.

Upravo mu je ta “ženska figura” – njegova lijepa žena Leontine – vrlo česta tema. De Nittis okuplja pariškograđansko i salonsko društvo potkraj devetnaestoga stoljeća uz svoju elegantnu ženu. Jedini je Talijan koji 1874. sudjeluje na prvoj izložbi Impresionista.

Tko se doista želi zaputiti ovim povodom u Padovu, treba znati da je izložba otvorena tjedno od utorka do nedjelje od 9:30 do 19 sati.