Rijeka Ljubljanica, simbol Vrhnike

 

MOJA_LJUBLJANICA5a

 

Vrhnika je bogatija za nov, suvremeno koncipiran Doživljajni izložbeni prostor nazvan ˝Moja Ljubljanica˝. To je priča o Vrhnici i njenoj rijeci. U koritu Ljubljanice i njenih pritoka već je pronađeno više od 8000 predmeta od prapovijesti do novog vijeka. Rijeka je bila također sveti prostor, u nju se obredno odlagalo oružje.

Koncentracije oružja, recimo mačeva, na istim se mjestima pojavljuje u različitim vremenskim razdobljima. Taj fenomen odlaganja oružja u vodu, možda povezan s obredima pročišćavanja ili s inicijacijom, najprije se pojavljuje u brončanom razdoblju. Kako li se samo informacija o ritualnim mjestima prenosila kroz vrijeme? O tajnovitoj rijeci i transportu čamcima na Ljubljanici pisao je i polihistor Valvasor.

IRENA ŠINKOVEC, autorica izložbe u koje priređuju Muzej i galerije grada Ljubljane otkriva: ˝Iz Valvasorovih zapisa saznajemo da je u njegovo doba vozilo sedam velikih lađa, koje su bile vlasništvo carske službe i preko 60 malih brodara, koji su vozili teret i također putnike, prije svega noću.˝

Posebno mjesto na izložbenom prostoru rezervirano je za keltsko-rimski čamac ˝deblak˝ iz 2. stoljeća prije Krista, koji je trenutno u konzervatorskoj radionici u Ljubljani. Nakon učvršćivanja melaminskom metodom, ovo malo manje od 15 m dugo plovilo biti će prevezeno u Vrhniku. Očekuje se da će to biti početkom 2018.godine.

Stalna izložba ˝Moja Ljubljanica˝dostupna je u Kulturnom centru Vrhnika.