Kraljica drveća hrvatskog Jadrana

 

U Starom zavjetu Biblija kaže: kad se nakon velikog potopa golubica vratila na Noinu arku noseći grančicu masline u kljunu, bio je to znak da se voda povukla, a na zemlju se vratio mir. Taj smo simbol vidjeli toliko puta… Poznato je također da je Isus svoje posljednje trenutke na zemlji proveo u masliniku. Možda upravo zato jer se često spominje u Bibliji, maslinu mnogi smatraju svetim drvom. Drugima je pak prva asocijacija pri njezinu spomenu ulje, nazvano s pravom “tekuće zlato”. Ali to drvo koje opstaje tisućama godina vrijedi mnogo više – ono je duboko uklopljeno u tradicije cijelog mediteranskog kruga zemalja. U suvremenoj Hrvatskoj, isprepliću se njezine mnogostruke vrijednosti i značenja.

 

Autorica: Sanja Pražen

Snimatelj: Damjan Petrović

 

Maslina1

Na dalmatinskom tlu ona živi dulje od Hrvata. Ova zadarska krošnju je raširila na čak 40 četvornih metara. Tijelo joj je u tih najmanje 1.500 godina dostiglo opseg od šest metara. Ne daje više ploda kao nekad, ali i dalje svakih nekoliko godina rodi nove masline. Mladica se stvara iz guke, izrasline pri korijenu majke.

˝Ovdje biste trebali odrezati i sve dolje da biste imali maslinu˝, pokazuje MARIJA PAVIĆ, po čijem je savjetu jedna pjesnikinja posadila 140 maslina prije 15 godina, iskrčivši naslijeđeni vinograd. ˝Da bude lijepa, rodna i sočna˝, recitira VJERA BILOGLAV i sjeća se: ˝Šetala bih i gledala kako cvatu i rađaju, zastala bih i divila se, pa bih im i zapjevala.˝ U masline se zaljubila tijekom rata dok je šećući zadarskim maslinicima oporavljala dušu. I danas u njima nalazi inspiraciju za pjesme koje piše.

Ulje koje proizvodi već desetak godina osvaja brojne medalje. Dobro će djevičansko ulje svježu ribu ostaviti sočnom, no od jednostavnog jela siromaha, variva od grahorica i ječma učinit će pravu čaroliju…

 

Maslina2

Nekoliko su stoljeća stari ovi dvori na Burnom Primoštenu. Sačuvani u izvornom obliku govore o nekadašnjem načinu života, kada je maslina bilo majka svake obitelji. Ne samo da je hranila, već je značila i svjetlo. Vlasnik crkvenog dvora još uvijek drži do tradicije, i svakodnevno pali lumin, stijenj koji gori natopljen maslinovim uljem što pliva na vodi.

˝Ovaj lumin palim za pokojne članove naše obitelji. U ime Oca i Sina i Duha svetoga, amen˝, pokazuje don Stipe iz Primoštena.

Svake godine na Veliki Četvrtak biskup pojedine biskupije zajedno sa svim svećenicima, ne samo ovdje u Dalmaciji, već i tamo gdje maslina ne raste blagoslivlja maslinovo ulje za različita pomazanja. Don STIPE PERKOV dalje priča: ˝Ona služe za sakramente i bez njih ne bi bili sakramenti potpuni ako se ne bi krizmanik, bolesnik ili posvećenik pomazali. A to pomazanje ide još iz Biblije i Evanđelja i usko je povezano s tradicijom u Starom i Novom zavjetu˝.

Od masline se ništa ne baca. Lišće i ulje ljekoviti su. Komom koji ostaje nakon prešanja ulja nekada su se hranile svinje, a sada se od njega rade briketi za grijanje. Njezino je drvo vrlo kalorično, ali kad vidite umjetnine koje od njega mogu nastati zadnja će vam pomisao biti zapaliti ga.

Maslina3

 

Brački kipar u svojem ateljeu u Supetru radi pak namještaj od različitog drveta, a skulpture od maslinovog.

˝Najteže je s maslinom raditi˝, priznaje KRISTIJAN MUTARELLO. ˝Ona je malo svojeglava, vuče na svoju stranu, ali kad se sprijateljimo lijepo je. Pola metra od površine prema korijenu su najbolji godovi i tu se dobiju najljepše obline. Tu se najljepše vidi kako to drvo raste. Tko koga sluša? Slušamo jedan drugoga. Kad ona meni dopusti da obrađujem, radim dalje. Kad mi kaže stani, ja stanem. I to je to.˝