Slovenska pivska fontana

 

FontanaPivZalec2

 

U slovenskom gradu Žalcu pivo se može natočiti s pomoću čaše dizajnera Oskara Kogoja, koja ima ugrađen čip, a prilikom postavljanja u fontanu u nju se ulije decilitar piva, pripremljenog od savinjskog hmelja.

Gradonačelnik JANKO KOS zadovoljan je što takva neobičnost postoji upravo u gradu kojim on upravlja: ˝To je atraktivan produkt, koji je zapisao Žalec na turistički zemljovid Europe i Slovenije. Vjerujem da ulaznica i za druga odredišta u Sloveniji – moramo raditi zajedno – nije samo Postojnska jama i Bled, to je i fontana, zeleno zlato.˝

Pivo je pohranjeno u bačvama koje stižu u fontanu posebnim liftom. Zanimanje među pivarima je veliko, stoga će se marke piva mijenjati.

Njegova zamjenica dr. HANA ŠUSTER ERJAVEC pojašnjava: ˝Radi se o različitim vrstama piva, lagerima, pivima gornjeg i donjeg vrenja… ukratko, različite vrste, kako bismo potaknuli kulturu pijenja.˝

Ideju za fontanu piva dao je lokalni   poslovni čovjek  Matjaž Omladič, koji je također prikupio donatorska sredstva za gradnju. Nakupilo se 200 tisuća eura, 170 tisuća je doprinos općine Žalec.

Fontana piva bila je otvorena prošle godine do kraja listopada, a ove ponovno od prvog travnja.