Sjaj zlatnorubinskoga stakla

 

Čaše, zdjele, prozirne kutijice, čak i nakit u crvenim nijansama od boje crnog vina do svijetloružičaste… “Mnogi se sjećaju iz djetinjstva da su ih čuvali u roditeljskom ormaru, ili u ormaru djeda i bake, kao obiteljske dragocjenosti. Sada zlatnorubinsko staklo više nije u modi”, kaže CHRISTIAN BINDER, kustos bavarskog Šumarskog muzeja Sankt Oswald. Ali ono itekako plijeni pozornost na izložbi koju je osmislio, a otvorena je do 31. ožujka ove godine.

Dugo se smatralo da komadić takvoga stakla može štititi od nesreća, dati hrabrost, pomladiti, čak osigurati vječni život onome tko ga uvijek nosi uza se. Alkemičari su stoljećima tražili pravi recept za njegovu proizvodnju i smatralo se da tamnu boju duguje dodavanju zlata prilikom topljenja stakla. Danas se pouzdano zna da stupanj crvenila ovisi o količini koloidnog zlata otopljenog u talini, čiji se pigment ne vidi odmah, već pri hlađenju stakla. Puni efekt se dobiva tek ponovnim zagrijavanjem gotovog predmeta.

Dakle, oni koji su htjeli ovladati vještinom proizvodnje zlatnorubinskoga stakla, morali su puno vježbati. Otuda na izložbi i dosta takozvanog “slučajnoga stakla”. Riječ je o predmetima koje su staklari i njihovi učenici obrađivali u slobodno vrijeme, u pauzi ili nakon posla. Mnoge su staklarne to dopuštale svojim radnicima, jer su majstori tako usavršavali tehnike i prenosili znanje.