Podzemno jezero Tapolca

U Mađarskoj ima gotovo 3600 špilja, a samo se ona u Tapolci može obići u čamcu. Uz uživanje u tirkiznoplavoj vodi, sada posjetiteljima nudi i bogat informativni centar.

 

Punim imenom Miskolctapolca, ova špilja s jezerom nema premca u srednjoj Europi: ispod grada možemo se ljuljuškati na prozirnoj, tirkiznoplavoj vodi. K tomu veslanje ne iziskuje nikakvo stručno znanje ni snagu. Prirodni fenomen u sjeveroističnoj Mađarskoj poslužio je kao idealno mjesto za jedinstvene špiljske toplice, u turističkim vodičima označene kao jedno od “top 10” europskih mjesta za odmor u prirodi.

Složen i izrazito razveden špiljski sustav sastoji se od međusobno povezanih uskih prolaza kroz kraški teren. Kako je riječ o prirodnoj špilji, zrak je potpuno čist od prašine i polena, a voda osigurava vlažnost 100%. Temperatura divlje vode, posve čiste i pogodne za kupanje, uvijek je između 29 i 35 Celzijevih stupnjeva, a temperatura je postojana u različitim “dvoranama”.

Špilja je smještena u području brežuljaka Bükk, a vodom je opskrbljuju podjednako kraški podzemni tokovi i termalni izvori ljekovite vode, blagotvorne u ublažavanju različitih zdravstvenih tegoba. To je bilo poznato još benediktinskim monasima u 13. stoljeću, a prva su termalna lječilišta oko nje izgrađena u 18. stoljeću, pod upravom katoličke crkve.

Razvoj modernog zdravstveno-turističkog kompleksa početkom 20. stoljeća može se pratiti po promjenama arhitektonskih proširenja, jer su u kratkom vremenu neprekidno dograđivani prostori za sadržaje sukladno zahtjevima i potrebama modernih posjetitelja. Posljednji je dodan Park saunâ.

Od prije pet godina znatiželjnike očekuje i centar za posjetitelje s vizualnim materijalima prostornog efekta, zanimljivostima iz povijesti nastanka Zemlje, što sve pruža uvid u tajne kraške špilje. Posebno je zanimljiva taktilna igra prepoznavanja kamenja. Napravili su jedan uzak i mračan prolaz od umjetnih materijala, u kojemu su rupe, a u njima različite vrste kamenja. Prolazeći kroz taj tunel, u njih treba zavući ruke i odrediti kojoj vrsti pripadaju: šljunak, mramor, kraški kamen, vapnenac…

Mala anketa nakon jednog obilaska dokazuje kako je to pun pogodak kad su u pitanju najmlađi posjetitelji. “Bilo je uzbudljivo i to koliko je usko”, kaže predškolac MÁTÉ GYÉMÁNT. A nešto starija GABRIELLA KOVÁCS ima posve ozbiljan komentar: “Zanimljiv je ovaj prirodni proces, dokaz za što je priroda sposobna, kakve špilje može oblikovati. I termalna voda je zanimljiva. Koliko još ima ovakvih neotkrivenih mjesta u Mađarskoj i posvuda u svijetu?”