Munkácsy iz zbirke Pákh u Mosonváru

 

Dugo je na internetskim stranicama okruga Mosonvár na mađarsko-austrijskoj granici bilo oglašavano da u njegov glavni grad Mosonmagyaróvár stiže golema izložba jednoga od njihovih najpopularnijih slikara svih vremena. Mihály Munkácsy proslavio se raznolikim žanrovima i motivima koji lako dopiru do najšireg raspona likovnih ukusa. Njegova živopisna platna pokazuju narodni i građanski život, krajolike, portrete, povijesne i religiozne motive.

Munkácsy je još za života bio cijenjen kao “princ slikarstva”, a materijal izložbe daje uvid u to kako je nastao njegov kult, jer otkriva najvažnije faze i događaje majstorova života i umjetničke karijere, u rasponu od ranih slika do dramskih djela, pejzaža nadahnutih načelima Barbizonske škole – umjetničke kolonije koja je sredinom 19. stoljeća iz sela Barbizon u šumi blizu kraljevskog dvorca Fontainebleau nadomak Parizu postavila temelje tzv. intimnog pejzaža.

Stručnjaci procjenjuju da je Munkácsyjev opus obuhvaća oko 750 djela. Za stotinjak se slika nikako ne može utvrditi gdje su, a u opticaju je gotovo 400 umjetnina. One na izložbe dolaze iz svih krajeva svijeta. Sad ih je u Muzeju Hansági izloženo 58. Glavnina dolazi iz američke zbirke Imrea Pákha. Među njima je i glasovita Golgota, nastala u Parizu 1884. godine. Izložba je otvorena do 8. ožujka 2020.