Znanstveni kabaret Ivice Buljana

 

Što znači dobar život? Kako život učiniti sretnim i uzbudljivim? Je li svijet zadržao mrvicu zdravog razuma, ili smo doista potonuli u kaos, kako se sve češće čuje na svakom koraku? Koje su egzistencijalne vrijednosti na koje se još možemo osloniti? Kako čovječanstvo ostvaruje svoje temeljne vrijednosti: ljubav i poštovanje drugoga? Moglo bi se reći da je to središnje pitanje koje se postavlja u “Znanstvenom kabaretu 2020.”.

Koprodukcija je to Cankarjevog doma, Drame SNG i Gradskog kazališta u Ljubljani. Predstavu prema motivima tekstova Yuvala Noaha Hararija – izraelskog povjesničara, filozofa i profesora na Odjelu za povijest Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu – na velikoj je pozornici Gallusove dvorane postavio stari znanac i čest gost u ansamblima slovenskih kazališta, hrvatski redatelj Ivica Buljan.

Kako se u obavijesti kazališnog domaćina o predstavi jasno najavljuje, ovaj projekt nastoji na sveobuhvatan način prikazati izazove bliske budućnosti. Krećući unatrag od današnjeg dana, evociraju se povijesno važne godine poput 1789., 1848., 1914. ili 1968., te književna djela koja najavljuju budućnost, poput Orwellova romana “1984.”. Je li ljudska vrsta više uopće sposobna primiti lijepu poruku nade? Nakon predstava u veljači, može se provjeriti i u reprizama 22., 23. i 24. travnja 2020.