Beč i blago obitelji Ephrussi

 

Doista jedinstvena izložba može se vidjeti do 8. ožuka u bečkom Židovskom muzeju. Ona svjedoči o snažnoj povezanosti bogate i važne obitelji Ephrussi s rodnim gradom, iz kojega se raštrkala po cijelome svijetu nakon nacističkog progona. Taj bankarski klan podrijetlom iz Rusije, jedan od najutjecajnijih u predratnoj Europi, nekoć je u austrijskim razmjerima bio razvikan poput Rothschilda u Americi.

Danas im ime svijetom pronosi najpoznatiji potomak u književnim krugovima: Edmund de Waal, autor biografskog detektivskog romana “Zec jantarnih očiju”. Riječ je o jednoj od netsuke figurica, kao simbola povijesti pet naraštaja obitelji. Pisac je ovom prigodom muzeju darovao zbirku tih japanskih minijatura, a među njima je upravo i glasoviti zec. U žiži izložbe zapravo su priče o ljudima koji su te predmete skupljali, držali u rukama, prenosili, i napokon opet pronašli.

“Sad su u Europi iznova teška vremena”, podsjeća EDMUND DE WAAL. “Ojačao je antisemitizam, mržnja prema manjinama… Pa smo procijenili da bi bilo pozitivno i kreativno kad bismo svoj arhiv dali tome muzeju. Neka ožive sve te priče.” A to su ponajprije priče o bivšim vlasnicima i njihovim vezama s tadašnjim umjetničkim i intelektualnim krugovima u Odesi, Sankt Peterburgu, Beču, Berlinu, Parizu, Londonu, Madridu… I danas se djela koja su izvorno pripadala obitelji Ephrussi mogu naći u brojnim međunarodnim umjetničkim zbirkama.