Dječja željeznica prima putnike

 

Ideja o maloj željeznici za djecu, kao kratkoj poučnoj stazi za upoznavanje kulturnopovijesnih vrijednosti nadomak mađarskome glavnom gradu, rodila se nakon završetka Drugog svjetskog rata. Izgradnja je započela u travnju 1948., a 1. kolovoza već je proradila, pod imenom Pionirska željeznica. U 21. stoljeće je ušla kao Dječja željeznica, ali namjena je ostala ista: djeca su putnici, ali i “zaposlenici”. Oni otpravljaju i dočekuju vlak, poslužuju u njemu, obavljaju poštanske dužnosti. Neki će tako možda odabrati neku od željezničarskih profesija. Naravno, stariji im pomažu – oni su vozači vlaka i upravitelji postajâ.

Nedavno obnovljen prvi vagon osvanuo je i bogato oslikan, pa čini izlet na budimsko brdo još veselijim. Početna je točka najbliža gradu, u ulici Hegyhát na brdu Széchenyi. Samo nekoliko minuta hoda od nje vodi šetnicom do vidikovca, izgrađenoga za Milenijsku izložbu 1898., i Spomen-obilježja urezanog u planinsku strminu usred borove šume. Završna postaja Hűvösvölgy na sjevernom kraju pruge ima željezničku kuću, u sklopu terminala javnih prometnih veza što prebacuju putnike iz naselja Nagykovácsi, Remeteszőlős i Solymár u grad Budim.

Veseli vlakić upućuje i na upoznavanje veličanstvene šume Normafe, omiljenog planinskog izletišta stanovnika mađarske prijestolnice. Još od prošlih stoljeća privlačila je atraktivnim krajolicima planinare i slikare, a danas je posebno vole snowboarderi, zahvaljujući lako dostupnim izvrsnim skijaškim terenima.