Hrvatska selekcija za Berlinale

 

Berlinale2

U Zagrebu su nedavno zasjedali selektori Berlinalea, trećeg najvažnijeg filmskog festivala u Europi. Predselekcijsko prikazivanje, naime, nakon sedam je godina ponovno organizirano u Hrvatskoj.  A rezultat je odluka o sudbini filmova jugoistočne Europe.

Kako kaže NIKOLAJ NIKITIN, delegat za Rusiju i baltičke zemlje: “Još od 2013. kada je osam Medvjeda otišlo u istočni dio Europe, Tanoviću primjerice, postalo je jasno gdje jača filmska scena. Prošle su godine opet tri glavne nagrade podijeljene autorima od Ukrajine do Poljske.”

Pregledali su stotinu filmova iz sedam zemalja. I stekli najbolji uvid u stanje kinematografije od Bugarske do Rusije, kako svjedoči Bernd Buder, programski savjetnik za Berlinle Forum: “Vidimo da je po kvaliteti i Hrvatska  vodeća kao zemlja regije. Izvrsno napreduje na svim svjetskim Festivalima, zahvaljujući autorima filmova ‘Ti mene nosiš’, ‘Zvizdan’ ili ‘Takva su pravila’. Ali i radu HAVC-a, što se vidi u čitavoj filmskoj industriji.”

HRVOJE HRIBAR, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra tomu dodaje: “Male zemlje Europe moraju itekako biti budne da im  dogovori velikih iza leđa ne bi odnijeli ono što smo naučili koristiti i temeljem kojih smo napravili ono što smo u ove četiri godine naučili koristiti u koprodukciji.”

Naravno, ne smiju otkrivati imena odabranih filmova, prije službene objave programa, no ovo su zanimljivosti 66-og Berlinalea koji počinje 11. veljače, 2016., po riječima NIKOLAJA NIKITINA: “Mogu samo reći da ćemo imati nevjerojatan film za otvorenje, i najnevjerojatnijeg predsjednika žirija ikad, točnije predsjednicu – trostruku oskarovku glumicu Meryl Streep. I to joj je prva takva uloga.”

400 filmova u 10 berlinskih dana prati izuzetna posjećenost, što u vrijeme Netflixa, Itunesa i piratstva itekako potiče autore na prijavu. Iz zagonetnih osmijeha selektora dalo bi se naslutiti kako će na tom Kupu filmskih prvaka zaigrati i hrvatska filmska reprezentacija.