Hohenpeißenberg, meteorološka postaja

 

Postaja Hohenpeißenberg – najstarija je gorska meteorološka postaja na svijetu koja postoji od 1781.  i radi u suradnji s postajom Schneefernerhaus na Zugspitzeu. Za sve to vrijeme nedostaju im vremenski podaci za samo 11 dana tijekom 2. svjetskoga rata, ali su i njih nedavno upotpunili uz pomoć drugih postaja.

 

Autorica: Sabine Schmalhofer

Snimatelj: Dieter Nothaft

 

Hohenpeissenberg00000003

Ovo je Eldorado za ˝vremenologe˝. Hohenpeißenberg je brdo na šezdesetak kilometara jugozapadno od Münchena… Znanstvenici ovamo sustavno stižu tragom vremena. Na tornju visokom 150 metara – radijske i televizijske antene, pa i meteorološki mjerni instrumenti, sastavni su dio obližnje postaje. Opservatorij pripada Njemačkom zavodu za meteorologiju.

Šef postaje ovdje radi već 20 godina. On i njegove kolege ne vode samo jednostavna vremenska motrenja, nego proučavaju kemijski sastav atmosfere. CHRISTIAN PLASS-DÜLMER je zadovoljan svojom pozicijom: ˝Ovdje je super, Hohenpeißenberg ima dugu tradiciju vođenja meteorologijskih motrenja. Popraćena su savjesnim izmjerama, pa možemo reći da se dosta toga promijenilo kroz stoljeća.

Znanost je uznapredovala od običnih motrenja vremena. Još samo zanemariv dio rada odnosi se na puko mjerenje temperature, oborina ili vjetra. Sad je težište na zračnoj kemiji.

Hohenpeissenberg00000005Prostorije su pune uređaja za analizu zraka. Postaja je umrežena u svjetska vremenska motrenja. Zato je Hohenpeißenberg izvrstan, reprezentativan za Srednju Europu. Na Zapadu nemamo industriju pa nam je zrak relativno čist, a die ima europski štih, trag europskih štetnih tvari.˝

Znanstvenici su u zraku utvrdili više od sto tvari u tragovima i pobliže su ih identificirali: oksidi, sitna prašina ili ozon. Zračne struje diljem svijeta, naime, transportiraju mnoge tvari. Rezultat mjerenja: sad je zrak u Europi – čistiji. A u Aziji je povećana onečišćenost zraka. Uza sve štetne tvari, ima i pozitivnih pomaka: takozvani radikali iz vode i atomi kisika – za samočišćenje atmosfere.

CHRISTIAN PLASS-DÜLMER pokazuje: ˝Ovime mjerimo OH-radikale, to atmosfersko sredstvo za pranje. Dakle, svu prljavštinu atmosfere  OH Radikale  90 Prozent pretvaraju u supstancije otopive u vodi pa ih čisti kišnica.˝

Znanstvenici na Hohenpeißenberg nisu ˝žabe˝, kako ovdje pogrdno zovu meteorologe – nego ˝kemičari zraka˝. U opservatoriju je 10 znanstvenika i 40 suradnika za tehniku i ured.

Hohenpeissenberg00000007

Većina ih se bavi kemijom, ali motre i vrijeme: primjerice za to imaju sustav upozorenja ˝Konrad˝. On upravo naslućuje oluju, kaže radarist MICHAEL FRECH i nastavlja: ˝Program interpretira radarske podatke. I to tako da identificiramo oluje i procjenjujemo njihovu štetnost.˝

Znanstvenici s Hohenpeißenberga zapravo ne sastavljaju vremensku prognozu, to čine drugi. Ionako su ozbiljne prognoze moguće samo za nekoliko dana, a sve je drugo špekulacija, smatraju.

Nekoć je vremensko motrenje značilo voditi dnevnik, o suncu, kiši, vjetru… Danas je tu hrpa uređaja visoke tehnologije. Nisu još istraženi svi fenomeni naše atmosfere. Dakle, u meteorologijskom opservatoriju Hohenpeißenberg znanstvenike čeka još hrpa posla.