Grofovi Celjski u Kneževskom dvoru

 

grofje celjski2Grofovi Celjski – najznačajnija plemićka loza u razdoblju kasnog srednjeg vijeka na slovensom tlu – dali su neizbrisiv pečat gradu Celju. Sredinom 14. stoljeća počeli su graditi Kneževski dvorac (Knežji dvorec) usred grada, koji je postao njihova rezidencija.

Pojašnjava JURE KRAJŠEK, kustos Pokrajinskog muzeja u Celju: ˝U vrijeme obiterlji Celjskih i njihova procvata, a to je prije svega bilo u 15. stoljeću, Kneževski dvor bio je jedno od najznačajnijih dvorova u srednjoj Europi, kako po političkoj, tako i po ekonomskoj moći. Da je

Najveći procvat obitelj je doživjela pod vodstvom Hermana II., koji je postigao da su grofovi Celjski 1436.godine bili proglašeni kneževima, a posjed je postao samostalna kneževina. Dobili su i pravo na kovanje novca, što ih e stavilo uz bok Habsburgovaca. No ipak je obitelj ubrzo izumrla.

U gornjim prostorima obnovljenog dvorca je stalna izložba, koja je celjske grofove konačno dovela natrag kući. 18 lubanja grofova Celjskih prije 200 godina izvađeno je  iz grobnice u crkvi Marijina Uznesenja u Celju. Stručnjaci su uspjeli sve identificirati, a za posjetitelje je najzanimljivija lubanja zadnjeg celjskog grofa Ulrika II.

Sve ovo ostaje dostupno posjetiteljima u obliku trajne izložbe koja čini Celje sve zanimljivijim odredištem za posjetitelje.