Brinjevec – klekovača kraškog tla

Na području Krasa, Pivške doline i Čićarije rakija od klekovih boba proizvodi se već više od 200 godina. A 2003.godine kraška klekovača je i službeno postala potpuno samostalno i osebujno piće sa zaštićeniom  geografskim porijeklom, jer nastaje isključivo s destiliranjem klekovih boba.

Naša ekipa je sa stručnjacima Stanislavom Renčljem i Milenom Štolfa posjetila obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo pri Filetu u Slopama blizu Kozine.

 

Autorica: Vesna Teržan

Snimatelj: Andrej Lupinc

 

KRASKI BRINJEVEC (7)

Kasno u jesen slovenski Kras odjene živo obojeno lišće purpurne rujevine, zlatnožutog hrasta, tamno zelenih iglica bora i klekovine, pocrvenjelih vinograda terana i zlatnih kaki plodova.

Na kraškm sjenokošama i pašnjacima među naseljima  na plitkom tlu s vapnenastom podlogom raste obični klek. Njegov žiotni vijek može biti više od 100 godina i izvor je  ljekovitih aktivnih tvari, važnih za ljudsko zdravlje. Upravo od klekovih boba Kraševci proizvode jedinstvenu i posebnu rakiju na svijetu  – krašku klekovaču.

Doc. dr. STANISLAV RENČELJ, tehnolog prehrambenih proizvoda, objašnjava: ˝Klek, juniperus communis, autohtona je biljka koa raste na skromnom kraškom tlu. Raste u obliku grma. Poznajemo ženske i muške biljke. Na ženskim biljkama rastu bobice, koje se oblikuju  u šiške.˝

 

Bobe, što imaju na strani suprotno od peteljke prepoznatljiv trokutić, prve su godine zelene, a u drugoj i trećoj godini dozrijevaju i postaju tamno plave.

KRASKI BRINJEVEC (5)

Za bobe, koje su dozrijevale tri godine, povoljno vrijeme skidanja sa grana je u rujnu i listopadu. A onda, kako kaže dr. RENČELJ: ˝Očišćene i posušene klekove bobe treba samljeti, i to tako da sjemenke koje su u bobama ne puknu. Bobe treba pomiješati s vodom u omjeru 1:3, a zatim započinje postupak fermentacije. To je za klekovaču izuzetno značajno, jer u to vrijeme šećeri, kojih u klekovim bobama ima od 35% do 50% kroz fermentaciju se  pretvaraju u alkohol. To je bitni proces kod pripreme klekovače.˝

Za vrijeme fermentacije, koja traje dobra tri tjedna, mješavina mljevenih klekovih boba i vode mora se miješati, a njena temperatura ne smije premašiti 200C. Sljedeća faza u proizvodnji klekovače je prva destilacija. Kako to rade, govori FRANC JELUŠIČ s Turističkog obiteljskog gospodarstva Pri Filetu: ˝Imamo prvi postupak destilacije, s kojim dobivamo sirovu rakiju klekovaču i eterično klekovo ulje. Sve se to događa preko firentinske posude. Dolje nastaje i uspinje se sirova rakija. Ulje pliva na vrhu i kada otvorimo pipac, klekovo ulje teče u bocu, a pipac za sirovu rakiju tada zatvorimo.˝

Klekovo ulje vrlo je cijenjeno u farmaciji i medicini. Liječi reumu i giht te čisti probavni trakt. Istovremeno je vrlo dragocjeno, jer od 100 kilograma klekovih boba u prosjeku se dobije samo pola litre ulja i samo do 15 litara rakije klekovače.

KRASKI BRINJEVEC (1)

Pravi klekov destilat dobije se tek nakon druge destilacije, kada se prekuha sirova klekovača. Tada je potrebna velika pozornost, kako bi se oduzelo dovoljno nepoželjnih alkohola na početku destilacije i dovoljno patočnih ulja i kiselina na kraju. Sve to utječe na okus klekovače, potvrđuje inženjerka agronomije MILENA ŠTOLFA: ˝Kod klekovače ocjenjujemo čistoću, miris, okus i harmoniju. Za krašku klekovaču, koja je geografski zaštićena, važno je da ima miris po klekovim bobama, da bude bistra, čista i da ne bude mutna, što kod klekovače može biti opasno. Također je značajno  da ima okus po smolama, dakle da je slatko-smolastog okusa. A harmonija se postiže nakon šest mjeseci dozrijevanja.˝

Kraška klekovača zbog jedinstvenosti proizvodnje destilata i njegove ljekovitosti postaje prepoznatljiva i u svijetu. Kao geografski zaštićena marka stavlja se u posebno odabrani oblik boce s jednako oblikovanom etiketom, na koju se dodaje ime proizvođača.