Bečki Metrokino u novom sjaju

 

Kino_Magie_Vienna (6)

Obnova je trajala tri i pol godine. Sada bečki Metrokino blista novim sjajem.

Filmski arhiv Austrija i arhitekt Gregor Eichinger povećali su raskošni kino za jednu dvoranu i petsto kvadratnih metara izložbenih površina. Otvoreno je dojmljivom izložbom o pretpovijesti i ranoj povijesti filma.

“Kino.Magija” ima više od 350 eksponata, a to su posudbe iz Filmskog arhiva i iz zbirke Njemačkog eksperimentalnoga filmaša Wernera Nekesa, jedne od svjetski najuglednijih zbirka o takozvanoj predfilmskoj eri – koja razjašnjava principe filmskoga medija.

Izložba dokumentira povijest optičkih medija i pokretnih slika, počevši od kazališta sjena i otkrića perspektive – sve do ranih filmskih kamera i projektora.

Kako su mediji utjecali na našu percepcoju svijeta i na naš odnos prema stvarnosti? Ta se pitanja nameću posjetiteljima izložbe “Kino.Magija”. Magičan je i tematski zaključak izložbe – prve od  filmskih snimaka Braće Lumiere u Beču 1896. i to iza ugla današnjega Metro-Kina Kulturhaus. Želite li pogledati izložbu, naći ćete je u bečkom 1. okrugu, na adresi Johannesgasse 4 ve do 30. ožujka 2016.