Traktor Story – jedinstven muzej u istarskom selu

 

Još od antičkih vremena pa do današnjih dana u Istri se ljudi tradicionalno bave poljoprivredom. Pojavom prvih traktora i vršilica žita unaprijedila se proizvodnja, a nastala je i velika radoznalost i zanimanje kod lokalnog stanovništva za tim tehnološkim dostignućima. Nagli razvoj tehnologije u 20. stoljeću doprinio je da se zaborave običaji, alati i strojevi koji su donedavno obilježavali kulturu ovoga kraja.     

 

Autor: Nebojša Stijačić

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

Traktorstory3

Na području istarske Nove Vasi, uz samu jamu Baredine, napravljen  je jedinstven muzej pod nazivom Traktor story. Brojni posjetitelji jame tako uz prirodne znamenitosti mogu upoznati i dio običaja i načina življenja iz povijesti ovoga kraja.

Traktor story je prva stalna izložba oldtimer traktora u Hrvatskoj otvorena od 2010. godine. U kolekciji se nalazi pedesetak traktora, vršilica i ostalih poljoprivrednih strojeva, te brojne sačuvane fotografije i dokumenti iz tog vremena.

Stari Fordson iz 1923. godine, prvi je traktor koji je došao u ovaj kraj. Njegov vlasnik Ivan Žiža bio je u doba vršidbe iznimno tražena osoba. Za vrijeme vršidbe traktor je radio od jutra do mraka. Bilo je to tada veoma unosno zanimanje.

 

SILVIO LEGOVIĆ se sjeća: ˝Uvijek je dolazio gospodin Žiža sa svojim traktorom, s jednim velikim sandukom, ustvari vršilicom. I to, u nama tadašnjim dječacima, je pobudilo velik interes. I uvijek smo išli od mjesta do mjesta kako se ta vršilica pomicala, kako se to kretalo kroz selo, mi smo se nekako kretali uz to. Ta priča o vršenju žita ostala mi je do dan danas.˝

Traktorstory4

Osnovna ideja muzeja je sačuvati sjećanje na strojeve i alate korištene u Istri tijekom prošlog stoljeća, kako bi se pokazao put proizvodnje od zrna žita do kruha. Samo vršenje, odvajanje zrna žitarice od njene stabljike, nekad se obavljalo ručno na gumnu.

Prva vršilica je izumljena 1786. godine u Škotskoj. Izumiteljem se smatra Andrew Meikl. Radila je do pred kraj prošlog stoljeća.

Pojavom kombajna vršilica je završila u ropotarnici povijesti.

I toga se SILVIO LEGOVIĆ prisjeća: ˝Ja se sjećam dok smo vršili žito u selu da je traktor i vršilica koju imamo u postavu mogla u sat vremena napraviti 700-800 kg žita, toliko je moglo izaći van kroz vršilicu, a danas samo jedan sat kombajna može napraviti do 80 tona.˝

 

U podzemnom dijelu muzeja, u galeriji Konobon, smještena je etnografska zbirka s otprilike 300 izložaka vezanih za priču o kruhu, maslinovom ulju i vinu. Riječ je o različitim alatima, oruđu i uređajima koji su služili ljudima ovoga kraja za proizvodnju tih mediteranskih kultura. Od prapovijesti, preko Rima i srednjeg vijeka tu se nalaze preše, drobilice, škrinje, krušne peći, lokalni alati i tehnologije različitih razdoblja.

Traktorstory6

 

IGOR RIMANIĆ pojašnjava: ˝U središnjem prostoru galerije Konobon vrlo često provodimo s našim gostima raznolike degustacije bilo maslinovog ulja, bilo vina, bilo istarske supe, znači određeni detalji, koji su jako vezani za ovaj kraj. ˝

Razvojem tehnologije nestali su stari običaji i alati vezani za poljoprivredu, ali priča o kruhu, ulju i vinu, tri najzastupljenije kulture u Istri, traje i danas.