Poslije nafte, biljna plastika iz Straubinga

 

Erdoel00000002

Zamislite da je u svijetu nestalo nafte! Auto će zauvijek ostati u garaži, a plastični predmeti iz svakodnevice iščeznuti – od čašica za jogurt do glačala, od kemijskih olovaka do automobilskih guma. Zvuči stravično. Ali ne mora tako biti: Znanstveni se centar u Straubingu nastoji se pripremiti za doba bez tradicionalnih energenata.

Recimo, plastika od biljaka izdržljiva je kao i naftna plastika, k tomu vrlo upotrebljiva, a biologijski posve razgradiva, klimatski neutralna i – isplativa. Zašto već odavno nije u trgovinama? Profesor Znanstvenog centa Straubing CORDT WOLLFRANK sa suradnicima svojim radom nastoji dati očit odgovor na to pitanje. Oni proučavaju što se sve može dobiti od biljaka: drvne ostatke, kompost, celulozu.

Istraživači u Straubingu misle u terminima kružnoga kretanja dok smišljaju načine proizvodnje nove plastike. I sirovine najprije iskoriste kao biomasu u energani, a tek nakon toga kao tvar za proizvodnju plastike. Bio-plastika tako ide u biomlinm pa onda opet u polje.

Već postoje automobilske gume na kukuruznoj bazi, a uz to ide asfalt od uljane repice. Oba su proizvoda još preskupa, no kada nafta presahne, neizmjerno ćemo cijeniti vrijednost bioplastike.