Kolaži Željka Brguljana u Šibeniku

 

Brguljan2Poznatiji u svijetu nego kod kuće, jedan od rijetkih hrvatskih kolažista, Željko Brguljan, dio svojih posljednjih ostvarenja izložio je u ambijentu šibenske Gradske knjižnice.

“Imao je brojne izložbe na samo u Americi nego i na drugim kontinentima i državama, i evo nama je večeras čast što nam je priredio vrhunsku likovnu izložbu u našem gradu”, rekla je na prilikom otvaranja izložbe ZDENKA BILUŠIĆ, voditeljica Centra za vizualnu umjetnost Gradske knjižnice Juraj Šižgorić.

Umjetnik je rođen u Kotoru u Crnoj Gori, a fotografije rodnoga kraja podloga su njegovoj umjetničkoj i dubokoj duhovnoj potrazi kroz prostor i vrijeme. “Ja sam iz stare bokeljske obitelji, kaže ŽELJKO BRGULJAN, “Stotinama, stotinama godina… I to je u genima. Taj odnos prema sakralnome je uvijek prisutan i uvijek je tu neki ciklus koji se na to odnosi.”

Jednako je nadahnut i likovnim djelima velikih majstora. Vrlo preciznim apliciranjem renesansnih likova izrezanih iz oštećenih knjiga, Brguljan otvoreno pokazuje ljubav prema postojećoj kulturi i umjetnosti. Povjesničar umjetnosti ŠIMAT BANOV ocjenjuje: “Brguljan je jedan od rijetkih Don Quijotea koji to radi. Velika kultura stoji iza toga, poznavanje povijesti umjetnosti. To će uvijek biti jedan trag čovjeka koji je vrlo kulturan, obrazovan, a to je ono što u Hrvatskoj najviše nedostaje.”

Izložba kolaža među knjigama iz kojih su likovi i uzeti otvorena je 20. siječnja 2016.